Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

ΗΥ-120: Ψηφιακή Σχεδίαση

Φθινόπωρο 2022
Μανόλης Κατεβαίνης
CS-120: Digital Design - Fall 2022 - M. Katevenis - © copyright 2022 University of Crete, Greece.

Τα πιό Πρόσφατα / Τρέχουσες Ενέργειες (TO_DO):

(1) Για τους Πρωτοετείς, και γενικότερα όσους δεν έκαναν πέρυσι τα Εργαστήρια 1-4 του μαθήματος:

Τώρα που κάνατε το Εργαστήριο 0, προετοιμάζεστε για το Εργαστήριο 1, το οποίο πλέον βαθμολογείται, και πρέπει να προετοιμαστείτε γραπτά για αυτό πριν φτάσετε εκεί, όπως είπαμε στο μάθημα (διαφάνειες 6-8 της σειράς 01a). Η εκφώνησή του ακολουθεί εδώ παρακάτω, και επίσης δίδονται οι διαφάνειες διδασκαλίας και οι βιντεοσκοπήσεις του Φθ'20.
Ο χώρος του Εργαστηρίου, Αίθουσα Α109, χωρά μόνον 26 φοιτητές, άρα θα χωριστείτε σε οκτώ (8) τμήματα, ονόματι Α1 έως Α8, διάρκειας 150 λεπτά (2:30 ώρες) το καθένα. Οι νεοεισαχθέντες στο CSD φέτος και που ήλθατε και στο εργαστήριο 0, πήρατε (Πα.30/9 απόγευμα) ένα αυτοματοποιημένο ηλτά (email), στη διεύθυνση που είχατε δηλώσει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (ή στο εργαστήριο 0), που σας πληροφορεί σε ποιό από τα 8 αυτά τμήματα θα προσέλθετε. Τα 8 τμήματα τύπου "Α" (δηλ. για πρωτοετείς) των εργαστηρίων, από εδώ και στο εξής, θα είναι: Υπάρχουν μερικοί φοιτητές που ναι μεν πήγαν στο Εργαστήριο 0, αλλά εμείς δεν έχουμε τη διεύθυνση ηλτά τους: αυτούς τους έχουμε σημειώσει να πάνε στο τμήμα Α8: Πε.6/10, ώρα 18:00-20:30. Όλοι οι παραπάνω φοιτητές έχουν προτεραιότητα στο τμήμα που έχει προσδιοριστεί γι' αυτούς, και οι βοηθοί που θα εποπτεύουν (και βαθμολογούν) τα τμήματα αυτά έχουν το κατάλογό τους. Είκοσι (20) λεπτά μετά την έναρξη του κάθε τμήματος, οι κανονικά εγγεγραμμένοι σε αυτό που δεν θα έχουν προσέλθει ακόμα εκεί χάνουν την προτεραιότητά τους, και τότε όποιος άλλος τυχόν περιμένει να μπεί σε αυτό θα γίνεται δεκτός, με "αλγόριθμο εξυπηρέτησης FCFS" (first-come first-served). Επίσης, ειδικά σε αυτό το Εργαστήριο 1 που είναι απλούστερο, μερικοί θα το τελειώσουν σε (αρκετά) λιγότερο από 2:30 ώρες: όταν κάποιος τελειώνει έτσι νωρίς, στην θέση που κενώνεται με την αναχώρησή του θα γίνεται δεκτός κάποιος επόμενος (on a FCFS basis) –αλλά αυτός ο επόμενος θα βαθμολογείται για αυτό το εργαστήριο σε όσα προλάβει να κάνει στην εναπομένουσα ώρα (και δεν θα ξαναπαίρνει άλλο βαθμό εάν πάει σε άλλο, μεταγενέστερο, τμήμα). (Από έναν λανθασμένο χειρισμό, οι απόντες του Εργ.0 πήραν κι εκείνοι ηλτά για το Εργ.1, αλλά που τους έλεγε να πάνε την Τετάρτη 28/9 ή Πέμπτη 29/9, δηλαδή την ίδια ώρα που είχαν προγραμματιστεί για το Εργ.0: τα ηλτά αυτά είναι λανθασμένα και άκυρα, και παρακαλώ αγνοήστε τα).

(2) Για όσους έκαναν πέρυσι τα Εργαστήρια 1-4 του μαθήματος:

Όσοι ήσασταν και πέρυσι (Φθινόπωρο 2021) εγγεγραμμένοι στο μάθημα (αλλά δεν το περάσατε), και κάνατε πέρυσι τα εργαστήρια 1 έως και 4 (με ικανοποιητικό βαθμό), τις πρώτες πέντε βδομάδες του εξαμήνου (26/9 - 27/10) αρκεί να επαναλάβετε μόνοι σας το υλικό των πρώτων αυτών εργαστηρίων 1-4 (διαφάνειες, βιντεοσκοπήσεις, εκφωνήσεις, λύσεις σας). Δεν χρειαζεται να έρχεστε στο μάθημα (το Αμφιθέατρο γεμίζει με τους πρωτοετείς στην αρχή του εξαμήνου), και δεν θα χρειαστεί να ξανακάνετε τα εργαστήρια 1-4 φέτος (εκτός και θέλετε να βελτιώσετε τον βαθμό σας σε κάποιο από αυτά): θα κρατηθεί ο περυσινός βαθμός σας σε αυτά τα πρώτα τέσσερα εργαστήρια.

Την Δευτέρα 3/10 το πρωί, ένα αυτοματοπποιημένο ηλτά θα ενημερώσει καθέναν που πέρυσι πήρε βαθμό σε κάποιο ή κάποια από τα Εργαστήρια 1-4 ποιοί ήταν αυτοί οι βαθμοί. Οι βαθμοί αυτοί θα ισχύσουν και φέτος, εκτός εάν κάνετε ραντεβού ή έλθετε φέτος σε κάποιο ή κάποια από τα εργ. 1-4. Με το που κάνετε ραντεβού φέτος, ο περυσινός βαθμός εκείνου του εργαστηρίου ακυρούται, και ισχύει ο φετινός: εάν δεν προσέλθετε στο τμήμα όπου κάνατε ραντεβού ο βαθμός σας θα είναι μηδέν (0), αλλιώς θα είναι ό,τι πάρετε φέτος. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να έλθετε χωρίς ραντεβού, αλλά τότε δεν έχετε προτεραιότητα και θα μπορείτε να μπείτε μόνον σε τυχόν κενό, σε βάση FCFS όπως και για τους πρωτοετείς. Και πάλι, για όποιον προσέρχεται έτσι στο εργαστήριο, ακυρούται ο περυσινός και ισχύει ο φετινός βαθμός. Το rendezvous για τα τμήματα Β του εργαστηρίου 1 θα ανοίξει τη Δευτέρα 3/10 το πρωί, μετά την αποστολή των περυσινών βαθμών. Προς στιγμήν, για το εργαστήριο 1 (και για το 2), θα λειτουργήσουν μόνον δύο τμήματα Β, και αυτά σε μισή χωρητικότητα (13 φοιτητές καθένα):

Για τα εργαστήρια 3 και 4 θα προστεθεί και το τμήμα Β2 (Τετάρτη 09:30 - 12:00), επίσης σε μισή χωρητικότητα (13 φοιτητές). Από το εργαστήριο 5 και πέρα, θα προστεθεί και το τμήμα Β3 (Πέμπτη 09:30 - 12:00), και θα λειτουργούν σε πλήρη χωρητικότητα (26 φοιτητές καθένα) όλα τα τμήματα Β1, Β2, Β3, και Β4.

Φετινό Υλικό (Fall 2022):

→ Το υπόλοιπο αυτής της ιστοσελίδας είναι από το περυσινό και παλαιότερα εξάμηνα ←

Περυσινό Υλικό (Φθινόπωρο 2021 - Fall'21):

Διδασκαλία με τον Προσομοιωτή CircuitVerse (Φθ'20, λόγω covid-19):

Σελίδες Παλαιοτέρων Ετών (Previous Years):


Altera Corporation Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Altera (University Program) γιά τη δωρεά υλικών αξίας 10 χιλιάδων Ευρώ προς το εργαστήριο του μαθήματος.
We deeply appreciate Altera University Program's donation of 10 thousand Euro worth of hardware to this course's lab.


© copyright University of Crete, Greece. Last updated: 4 Oct. 2022 by M. Katevenis.