Το μάθημα έχει ως σκοπό να εισάγει τους φοιτητές στην έννοια, και τη σημασία της επιχειρηματικότητας, δίνοντας έμφαση στις μικρές και καινοτομικές επιχειρήσεις, και να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και στην ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης, σε ότι αφορά τις προκλήσεις και δυνατότητες που εντοπίζονται στο σύγχρονο οικονομικό – επιχειρηματικό περιβάλλον. Συνολικά, υιοθετείται η προσέγγιση από τη σκοπιά τόσο των Οικονομικών όσο και της Επιστήμης της Διοίκησης. Ειδικότερα στο πλαίσιο του μαθήματος καλύπτονται τα παρακάτω θέματα:
Ανάλυση βασικών εννοιών, η επιχείρηση, οι επιχειρηματικές ικανότητες, η φύση του επιχειρηματία
Διαφορετικές θεωρητικές και επιστημονικές προσεγγίσεις για την επιχείρηση, η άποψη της οικονομικής θεωρίας πέραν της συμβατικής οικονομικής ανάλυσης
Η συμβολή της αυστριακής σχολής, η επιχειρηματικότητα στο Schumpeter, Kirzner, Casson κ.α.
Σχέση επιχειρηματικότητας και οικονομικής ανάπτυξης- βασικά μεγέθη και η σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)
Μορφές και τα διαφορετικά πεδία της επιχειρηματικότητας (κοινωνική και πράσινη επιχειρηματικότητα, οικογενειακές επιχειρήσεις, εταιρικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τεχνολογίας και διεθνείς επιχειρήσεις)
Τεχνολογική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην παγκοσμιοποίηση – εθνικά δίκτυα καινοτομίας, οι διαστάσεις της καινοτομίας, καινοτομία σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες
Διαχείριση γνώσης και τρόποι κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας, οι συνθήκες της ακαδημαϊκής επιχειρηματικότητας
Το υπόδειγμα του επιχειρηματικού μοντέλου για τη δέσμευση αξίας
Στρατηγικές της επιχείρησης για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Κατάρτιση Επιχειρηματικού Σχεδίου και έναρξη επιχείρησης
Πηγές χρηματοδότησης, τα κριτήρια των τραπεζικών και επενδυτικών κεφαλαίων - ειδικά θέματα για νεοφυείς επιχειρήσεις
Βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες αξιολόγησης επενδύσεων και δείκτες αξιολόγησης της οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησης
Μαθησιακοί στόχοι:
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές - τριες εκτιμάται ότι θα μπορούν να:
έχουν γνωρίσει τις βασικές δομές οργάνωσης μίας επιχείρησης και βασικές αρχές επιχειρησιακού σχεδιασμού
θα έχουν κατανοήσει το ρόλο της καινοτομίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και περιοχών
θα έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις και ικανότητες για την αναγνώριση των μεταβολών - ευκαιριών στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την χάραξη στρατηγικής ανταγωνισμού.
Θα έχουν κατανοήσει βασικές αρχές και εργαλεία της επιστήμης της διοίκησης για την διαχείριση της τεχνολογίας σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην επιχείρηση, για τη δημιουργία αξίας
The courses of the Computer Science Department are designated with the letters "CS" followed by three decimal digits. The first digit denotes the year of study during which students are expected to enroll in the course; the second digit denotes the area of computer science to which the course belongs.
First Digit
Advised Year of Enrollment
1,2,3,4
First, Second, Third and Fourth year
5,6
Graduate courses
7,8,9
Specialized topics
Second Digit
Computer Science Area
0
Introductory - General
1
Background (Mathematics, Physics)
2
Hardware Systems
3
Networks and Telecommunication
4,5
Software Systems
6
Information Systems
7
Computer Vision and Robotics
8
Algorithms and Theory of Computation
9
Special Projects
The following pages contain tables (one for each course category) summarizing courses offered by the undergraduate studies program of the Computer Science Department at the University of Crete. Courses with code-names beginning with "MATH" or "PHYS" are taught by the Mathematics Department and Physics Department respectively at the University of Crete.