open menu
Επικοινωνία
Γενικές πληροφορίες / οδηγίες για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές του ακαδ. έτους 2021-22
A+
A-
Η παρούσα σελίδα θα επικαιροποιείται συνεχώς με πληροφορίες που θα προκύπτουν  κατά την περίοδο των εγγραφών των νεοεισαχθέντων φοιτητών. Να θυμάστε να κάνετε "ΑΝΑΝΕΩΣΗ" της σελίδας σε κάθε σας επίσκεψη, για να βλέπετε πάντα τις τελευταίες πληροφορίες. Τελευταία ενημέρωση σελίδας  : 29/9/2021.

 
Καλώς ήλθατε στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών σας καλωσορίζει και δηλώνει έτοιμο να σας υποδεχτεί και να σας προσφέρει όμορφες στιγμές και ξεχωριστές εμπειρίες κατά τη φοίτησή σας σε αυτό. Βεβαίως σας συγχαίρει για την επιτυχία σας και σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας, η οποία οδήγησε τη βάση εισαγωγής σε σημαντική άνοδο (δείτε ενδεικτικά το ακόλουθο διάγραμμα):

 

Στη συνέχεια θα βρείτε χρήσιμη πληροφορία για τις απαραίτητες διαδικασίες και επιλογές που αφορούν στη φοιτητική σας ιδιότητα, τις σπουδές σας αλλά και τη διαβίωση και δραστηριότητά σας στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
   

Λίγα λόγια για το Τμήμα μας

Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι το δεύτερο Τμήμα Υπολογιστών/Πληροφορικής που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, και λειτουργεί από το 1984. Στελεχώθηκε σταδιακά με υψηλού επιπέδου μέλη ΔΕΠ που επιλέχθηκαν συνεκτιμώντας τη διδακτική και ερευνητική τους δραστηριότητα και το κύρος τους σε διεθνές επίπεδο. Από τον Φεβρουάριο του 1985 ιδρύθηκε και λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με πλήρες πρόγραμμα μεταπτυχιακών μαθημάτων και παροχή υποτροφιών, που συντελεί στη διατήρηση του ερευνητικού και τεχνολογικού δυναμισμού του Τμήματος και συνεισφέρει σημαντικά στο επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών.
Το Τμήμα έχει πολύ ισχυρό ερευνητικό προσανατολισμό καθώς από την έναρξη λειτουργίας του συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Τα μέλη του Τμήματος διατηρούν σημαντικές εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες σε θέματα καίριου ενδιαφέροντος στις ερευνητικές περιοχές:
 • Αρχιτεκτονική Μικροηλεκτρονικών Συστημάτων,
 • Δίκτυα Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνίες,
 • Παράλληλα και Κατανεμημένα Συστήματα,
 • Πληροφοριακά Συστήματα και Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή,
 • Υπολογιστική και Γνωσιακή  Όραση, και Ρομποτική,
 • Αλγοριθμική και Ανάλυση Συστημάτων,
 • Βιοϊατρική Πληροφορική και Τεχνολογία,
 • Τεχνολογία Πολυμέσων,
έχουν σπουδαίες διακρίσεις σε ερευνητικά θέματα και τακτικά ηγούνται εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων σε τεχνολογίες και προβλήματα αιχμής. 
Βάσει πρόσφατης μελέτης αξιολόγησης του έργου των Τμημάτων Μηχανικών Υπολογιστών και Επιστήμης Υπολογιστών της χώρας αναφορικά με βιβλιογραφικούς δείκτες, το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών κατετάγη πρώτο, ενώ ο οργανισμός Times Higher Education (THE) κατέταξε το ΠΚ στη θέση 351-400 μεταξύ των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου και πρώτη μεταξύ των ελληνικών (δείτε εδώ).
 

Τι χρειάζεται για την εγγραφή σας

Για την εγγραφή σας στο Τμήμα θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το σημερινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  ξεκινά η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2021 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, κατά το διάστημα από, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021  έως και Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 15:00.

Η εγγραφή γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr  κάνοντας χρήση του 8ψήφιου κωδικού εξετάσεων υποψηφίου και του κωδικού πρόσβασης (password) που χρησιμοποιήσατε στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η εφαρμογή θα βρίσκεται σε λειτουργία μόνο εντός του παραπάνω διαστήματος.

Αμέσως μετά την εγγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΠΑΙΘ (αναμένεται η σχετική εγκύκλιος με λεπτομέρειες εφαρμογής) και εντός της προθεσμίας  από Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 έως και Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021,  θα πρέπει να αποστείλετε ηλεκτρονικά στη γραμματεία του Τμήματος ugram@csd.uoc.gr (προσοχή στείλτε όλα με ένα μήνυμα) τα παρακάτω:
 
 • Tη βεβαίωση εγγραφής από το ηλεκτρονικό σύστημα https://eregister.it.minedu.gov.gr/
 • μία απλή φωτοτυπία ταυτότητας σας (ή εγγράφου με ίδια ισχύ)
 • μία ψηφιακή φωτογραφία τύπου/μεγέθους φωτογραφίας αστυνομικής ταυτότητας σε μορφότυπο jpg ή png
 • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είστε εγγεγραμμένη/ος σε άλλο Τμήμα Ελληνικού ΑΕΙ σε προπτυχιακό επίπεδο
 • τη βεβαίωση διαγραφής (αφορά αποκλειστικά σε φετινούς επιτυχόντες που ήταν πέρυσι εγγεγραμμένοι σε άλλο Τμήμα ή Σχολή και έχουν ήδη ολοκληρώσει οι ίδιοι τη διαδικασία διαγραφής τους από το προηγούμενο Τμήμα εγγραφής τους)

Μετά την αποστολή του συνόλου των παραπάνω εγγράφων/τεκμηρίων η Γραμματεία θα επικοινωνήσει μαζί σας  για να σας αποστείλει μέσω κωδικοποιημένου εγγράφου τους κωδικούς και οδηγίες ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού ιδρυματικού σας λογαριασμού, που σας επιτρέπει την πρόσβαση σε σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται κεντρικοποιημένα – μέσω του Υπουργείου ή του ΠΚ. Επιπλέον θα λάβετε τα ακόλουθα έγγραφα:
 • δύο βεβαιώσεις σπουδών (πιστοποιητικά ότι είσαστε πλέον φοιτήτριες/φοιτητές) με τον Α.Μ. (αριθμό μητρώου) σας, και
 • μία βεβαίωση στρατολογίας (για τα αγόρια που πρόκειται να αιτηθούν αναβολή στράτευσης).
Λάβετε υπόψη σας ότι, λεπτομερείς οδηγίες ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού ιδρυματικού σας λογαριασμού και της πρόσβασης στις κεντρικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα δοθούν και στις εισαγωγικές διαλέξεις του μαθήματος ΗΥ-100 [Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών]
Θερμή παράκληση προς όλες/όλους σας,  να πραγματοποιήσετε το συντομότερο δυνατόν  την εγγραφή σας, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, ώστε να γίνει έγκαιρα η ταυτοποίηση και η παραλαβή των κωδικών για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού σας λογαριασμού.
 

Έναρξη μαθημάτων

Τα μαθήματα του φθινοπωρινού εξαμήνου 2021 μετά απο απόφαση της Συγκήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης (συνεδρίαση 16/9/2021) ξεκινούν τη Δευτέρα 04 Οκτωβρίου 2021 σύμφωνα με το ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που εναρμονίζεται με τον ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ, τον οποίο συστήνουμε σε όλες και όλους να μελετήσετε προσεκτικά. Σε αυτόν θα βρείτε όλη την απαραίτητη πληροφορία για τα προσφερόμενα μαθήματα, τις προϋποθέσεις απόκτησης πτυχίου, τον τρόπο υπολογισμού του μέσου όρου βαθμολογίας, τις υποτροφίες, τις δυνατότητες βελτίωσης βαθμολογίας, το πρότυπο πρόγραμμα σπουδών και διάφορα άλλα θέματα που πιθανόν να σας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. 

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ – ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
Εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες και οι οδηγίες του Υπουργείου και της Διοίκησης του Πανεπιστημίου το επιτρέψουν, το Τμήμα θα διεξάγει τα μαθήματα του φθινοπωρινού εξαμήνου 2021 με φυσική παρουσία και διαδικασία συμμετοχής σε αυτά που θα καθοριστεί από αποφάσεις, οδηγίες και συστάσεις αρμοδίων. Πληροφοριακά, με βάση τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις, το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό κλπ.), καθώς και όσοι εισέρχονται στους χώρους των ΑΕΙ, οφείλουν να είναι κάτοχοι είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πιστοποιητικού νόσησης είτε βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακών ελέγχων, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην εκάστοτε ΚΥΑ που εκδίδεται και αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.
Μπορείτε να βρείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα που προτείνεται για εσάς, τους πρωτοετείς, ενώ το πλήρες ακαδημαϊκό ημερολόγιο με όλες τις ημερομηνίες μαθημάτων, αργιών και εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, που αφορά στη Σχολή μας θα το βρείτε εδώ.
 

Ο ηλεκτρονικός (ιδρυματικός) λογαριασμός σας: «Κλειδί» για ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται κεντρικά

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, με την ολοκλήρωση της εγγραφής σας και τη σχετική επικοινωνία με τη γραμματεία του Τμήματος, θα σας αποσταλούν οι κωδικοί και οδηγίες ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού σας λογαριασμού, η οποία γίνεται στην ιστοσελίδα  https://myaccount.uoc.gr/ και σας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που περιγράφονται σε επόμενες ενότητες.
 

Έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσο)

Η ακαδημαϊκή ταυτότητα πιστοποιεί τη φοιτητική σας ιδιότητα και χρησιμοποιείται και ως Δελτίο Μειωμένου Εισιτηρίου (ΠΑΣΟ), για όσο διάστημα το δικαιούστε.
Η έκδοσή της γίνεται στο δικτυακό τόπο της «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας».
Για την εγγραφή και σύνδεσή σας χρησιμοποιείστε:
ως username: το ακαδημαϊκό σας email
ως password: αυτό που ορίσατε κατά την ενεργοποίηση του ιδρυματικού σας λογαριασμού.
Προσοχή κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης έκδοσης στα ακόλουθα:
 • Α.Μ. εννοείται ο τετραψήφιος αριθμός μητρώου φοιτητή που λάβατε  από τη γραμματεία με τα «αρχικά του Τμήματος»: csd, πχ csd9999.
 • Η Δ/νση κατοικίας που θα συμπληρώσετε πρέπει  να είναι εκείνη της πατρικής οικογένειας. Εξαιρούνται οι Κύπριοι φοιτητές που συμπληρώνουν  την Δνση της προσωρινής τους κατοικίας.
 • Η φωτογραφία που θα εισάγετε ψηφιακά θα πρέπει να είναι τύπου ταυτότητας (κοντινή μόνο πρόσωπο).
 

Φοιτητολόγιο (StudentsWeb) – Δήλωση μαθημάτων

Επιγραμματικά, το StudentsWEB είναι ένας δικτυακός τόπος απ’ όπου μπορείτε μεταξύ άλλων:
 • να κάνετε ηλεκτρονικά τις δηλώσεις των μαθημάτων που θα παρακολουθήσετε κάθε εξάμηνο,
 • να έχετε πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν στα μαθήματα που προσφέρονται και στις βαθμολογίες των μαθημάτων στα οποία έχετε εξεταστεί, και
 • να αιτηθείτε στη γραμματεία την έκδοση και αποστολή πιστοποιητικών (π.χ. βεβαίωση σπουδών, πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας, κ.ά.).
Για να συνδεθείτε χρησιμοποιείστε:
ως username: το ακαδημαϊκό σας email
ως password: αυτό που ορίσατε κατά την ενεργοποίηση του ιδρυματικού σας λογαριασμού.
Κάθε ακαδημαϊκό έτος αποτελείται από δύο εξάμηνα. Στην αρχή κάθε εξαμήνου υποχρεούστε να δηλώνετε ηλεκτρονικά τα μαθήματα τα οποία σκοπεύετε να παρακολουθήσετε και στα οποία επιθυμείτε να εξεταστείτε.
Ειδικά για το πρώτο εξάμηνο των σπουδών σας, η δήλωση των μαθημάτων θα γίνει από τη γραμματεία, καθώς θεωρούμε ότι δεν έχετε ακόμη εξοικειωθεί με τη χρήση της υπηρεσίας Φοιτητολογίου, και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα Α' Εξαμήνου του Πρότυπου Προγράμματος Σπουδών, όπως αναφέρονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος:
 • ΗΥ-100 «Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών»,
 • ΗΥ-120 «Ψηφιακή Σχεδίαση»,
 • ΗΥ-110 «Απειροστικός Λογισμός Ι»,
 • ΗΥ-112 «Φυσική Ι», και
 • ΗΥ-108 «Αγγλικά Ι».
Προκειμένου να οριστικοποιηθεί ή δήλωση μαθημάτων σας και να έχετε το δικαίωμα να λάβετε μέρος στις εξετάσεις του εξαμήνου, θα πρέπει να συμπληρώσετε και να συνυπογράψετε με τον Ακαδημαϊκό σας Σύμβουλο ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ που αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Σας ενημερώνουμε για τη δυνατότητα απαλλαγής από τα μαθήματα «Αγγλικά Ι» και «Αγγλικά ΙΙ» εάν είσαστε κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσης Αγγλικής επιπέδου Γ2. Προκειμένου να εγκριθεί η απαλλαγή σας απαιτείται, εκτός της προσκόμισης του προαναφερθέντος πιστοποιητικού, η συμμετοχή σας σε διαγνωστικό τεστ μετά από συνεννόηση με τη διδάσκουσα.

Από το επόμενο εξάμηνο των σπουδών σας και εξής, τις δηλώσεις  των μαθημάτων θα κάνετε αποκλειστικά με δική σας ευθύνη, μέσω του StudentsWEB.
 

Καθοδήγηση από τον ακαδημαϊκό σας σύμβουλο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου ορίζεται από το Τμήμα ένας ακαδημαϊκός σύμβουλος για κάθε φοιτητή/τρια στον οποίο μπορείτε να απευθύνεστε για συμβουλές και καθοδήγηση για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τις σπουδές σας.
Θα πρέπει να έχετε μία πρώτη συνάντηση μαζί του στην αρχή του εξαμήνου μετά το πέρας της οποίας θα υπογράψει και τη δήλωση μαθημάτων για το Α’ Εξάμηνο, όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα. Οι συναντήσεις θα γίνουν δια ζώσης σύμφωνα με την σχετική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  στην ιστοσελίδα του Τμήματος.


Δωρεάν συγγράμματα (ΕΥΔΟΞΟΣ)

Όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές που εγγράφονται στο Τμήμα για απόκτηση πρώτου ή δεύτερου πτυχίου, δικαιούνται δωρεάν συγγράμματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ΕΥΔΟΞΟΣ. Η διαδικασία επιλογής των συγγραμμάτων πραγματοποιείται από τους ίδιους τους φοιτητές μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΥΔΟΞΟΣ: http://eudoxus.gr/.
Για να συνδεθείτε χρησιμοποιείστε:
ως username: το ακαδημαϊκό σας email
ως password: αυτό που ορίσατε κατά την ενεργοποίηση του ιδρυματικού σας λογαριασμού.
Σχετικές οδηγίες δίνονται στις εισαγωγικές διαλέξεις του μαθήματος ΗΥ-100 [Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών]. Επικαιροποιημένες πληροφορίες θα σας κοινοποιούνται από τη γραμματεία του Τμήματός μας. 

ΒΗΜΑ 5: (για όσους τους αφορά) κάνετε αίτηση για δωρεάν σίτιση/στέγαση στη σχετική πλατφόρμα του Γραφείου Φοιτητικής Μέριμνας. Οι προθεσμίες για την κατάθεση των αιτήσεων, οι ημερομηνίες ανακοίνωσης αποτελεσμάτων καθώς και τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Γραφείου Φοιτητικής Μέριμνας.


E-mail Τμήματος – Ακαδημαϊκό e-mail

Διεύθυνση e-mail στο domain csd.uoc.gr δίνεται στους φοιτητές από τους υπεύθυνους συστημάτων του Τμήματος. Σχετικές πληροφορίες - οδηγίες παρέχονται στις εισαγωγικές διαλέξεις του μαθήματος ΗΥ-100 [Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών]. Σε αυτό μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω της «Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου του CSD» : https://webmail.csd.uoc.gr/ .
Να σημειωθεί ότι έχετε επιπλέον το ιδρυματικό σας e-mail στο domain uoc.gr, το οποίο δημιουργήθηκε με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού (ιδρυματικού) σας λογαριασμού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εγγραφή σας στο Τμήμα. Σε αυτό μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω της «Κεντρικής Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου» : https://mail.uoc.gr .
Βεβαίως  με κατάλληλη ρύθμιση μπορεί μηνύματα από τον ένα λογαριασμό να προωθούνται στον άλλο, ενώ αντί των υπηρεσιών ιστού που αναφέρθηκαν παραπάνω για πρόσβαση στην αλληλογραφία σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή/πρόγραμμα πελάτη που προτιμάτε.
Παρακαλείστε η επικοινωνία σας μέσω e-mail με το Τμήμα να γίνεται πάντα από αυτή την διεύθυνση email στο csd.uoc.gr (αυτή που αναφέρθηκε ως πρώτη), με ρητή αναφορά του ονόματος σας (πχ. csd9999@csd.uoc.gr – “Καλημέρα σας, Ονομάζομαι Νίκος Νικολάκης και είμαι πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος»).
 

Ασύρματη σύνδεση (WiFi) στην Πανεπιστημιούπολη

Εντός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των ασύρματων δικτύων «eduroam» και «UCNET-VPN».
Για να συνδεθείτε χρησιμοποιείστε:
ως username: το ιδρυματικό σας email (domain uoc.gr)
ως password: αυτό που ορίσατε κατά την ενεργοποίηση του ιδρυματικού σας λογαριασμού.
 

Υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (Σίτιση – Στέγαση)

Στο κτίριο του φοιτητικού κέντρου λειτουργεί εστιατόριο για όλους τους φοιτητές. Για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, η σίτιση είναι δωρεάν. Οι φοιτητές που δε δικαιούνται δωρεάν σίτισης μπορούν να σιτίζονται στην φοιτητική λέσχη έναντι αντιτίμου.
Επίσης για περιορισμένο αριθμό φοιτητών, μετά από αίτηση και βάσει κριτηρίων, παρέχεται δωρεάν στέγαση.
Όσοι φοιτητές ενδιαφέρεστε για την δωρεάν παροχή σίτισης ή/και στέγασης (αυτό βήμα αυτό δεν είναι υποχρεωτικό) μπορείτε να επισκέπτεστε τον δικτυακό τόπο της Φοιτητικής Μέριμνας: www.merimna.uoc.gr :
 • στην καρτέλα «παροχές» θα βρείτε πληροφορίες για τον Εσωτερικό Κανονισμό Φοιτητικών Κατοικιών και το Σύστημα μοριοδότησης των αιτήσεων,
 • στην καρτέλα «ανακοινώσεις» θα βρείτε τις διαδικασίες, τα δικαιολογητικά κ.ά., και
 • στην καρτέλα  «αιτήσεις» θα υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας.
Η αίτηση για δωρεάν παροχή στέγασης ή/και σίτισης υποβάλεται τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, την ίδια περίοδο με την οριστικοποίηση της εγγραφής σας στο Τμήμα. Η δωρεάν παροχή ισχύει μέχρι και τη λήξη της εξεταστικής περιόδου του εαρινού εξαμήνου.
Προσοχή!: Για τη δωρεάν παροχή στέγασης ή/και σίτισης στα επόμενα έτη η αίτηση υποβάλλεται κάθε χρόνο στο τέλος του εαρινού εξαμήνου (Ιούνιος) και καλύπτει την παροχή για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Η αίτηση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιείστε και εδώ:
ως username: το ιδρυματικό σας email (domain uoc.gr)
ως password: αυτό που ορίσατε κατά την ενεργοποίηση του ιδρυματικού σας λογαριασμού.
 

Υγειονομική περίθαλψη

Όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ανασφάλιστων φοιτητών, σας γνωρίζουμε ότι μετά τη ψήφιση του ν.4452/2017 (ΦΕΚ 17 Α΄) ισχύει η παρ.3 του άρθρου 31 του νόμου αυτού, σύμφωνα με την οποία οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), κατ' ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 33 του ν.4368/2016 (ΦΕΚ 21 Α΄). Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία παροχής της περίθαλψης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.
 

Βιβλιοθήκη του ΠΚ

Για να χρησιμοποιήσετε σωστά τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης απαιτείται να παρακολουθήσετε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργανώνονται στον χώρο της Βιβλιοθήκης.
Για να ενημερωθείτε σχετικά θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης καθώς και την ιστοσελίδα του Τμήματος.


Συμβουλευτικό κέντρο φοιτητών – Συνήγορος φοιτητή

Στο Πανεπιστήμιό μας λειτουργεί από το 2003 το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών που σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών/τριών του Ιδρύματος αλλά και τη στήριξη των φοιτητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (όπως πχ ανάγκη ιδιαίτερης εξέτασης λόγω δυσλεξίας).
Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη στήριξης, παρακαλούμε απευθυνθείτε στην υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου (κα Αριάνα Αρχοντάκη, τηλ 2810-394880).
Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του Κέντρου καθώς και στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://skf.uoc.gr.
Προκειμένου να προχωρήσετε σε δήλωση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών πρέπει να επικοινωνήσετε με μέλος της ομάδας στήριξης φοίτησης του ΣΚΦ όπως περιγράφεται σε ανακοίνωση που μπορείτε να δείτε από εδώ.
Μια επιπλέον προσφορά αποτελεί ο συνήγορος του φοιτητή, ο οποίος διαμεσολαβεί μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος και γενικά φροντίζει για την τήρηση της νομιμότητας σε θέματα φοιτητικά στο πλαίσιο πάντοτε της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον συνήγορο του φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης δείτε την ιστοσελίδα Συνήγορος Φοιτητή.
 

Αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες εντός Πανεπιστημιούπολης

Στην Πανεπιστημιούπολη των Βουτών, στο Ηράκλειο, λειτουργεί από το 2007 ένα πλήρες αθλητικό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει κλειστό γυμναστήριο 1.080 θέσεων και κλειστή πισίνα 25 μέτρων µε πέντε διαδρομές. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει στην κατοχή του ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κανονικών διατάσεων, µε πλαστικό χλοοτάπητα, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Κνωσού.
Για σχετική πληροφορία ανατρέξτε στην ιστοσελίδα http://unisport.uoc.gr/ .
Το Φοιτητικό Κέντρο (ΦΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου είναι ο χώρος που φιλοξενεί τις ψυχαγωγικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ακαδημαϊκές εκδηλώσεις των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και ποικίλες δραστηριότητες άλλων φορέων γνώσης και πολιτισμού.
Στους χώρους του ΦΚ δραστηριοποιούνται περίπου 20 ομάδες σε ποικίλους τομείς τέχνης και όχι μόνο, όπως χορό, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, κινηματογράφο, φωτογραφία, ραδιόφωνο, εναλλακτικές πρακτικές άσκησης, σκάκι, αστρονομία, εθελοντική αιμοδοσία, προσφέροντας αφιλοκερδώς μαθήματα και οργανώνοντας δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν φοιτητές αλλά και πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
Για σχετική πληροφορία ανατρέξτε στην ιστοσελίδα http://www.culture.uoc.gr/ .


Λειτουργία γραμματείας

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε σε κάθε περίπτωση να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο e-mail: ugram@csd.uoc.gr και θα έχετε άμεση απάντηση.

Όσον αφορά στη λειτουργία της Γραμματείας, σημειώστε ότι:
 • Οι αιτήσεις έκδοσης πιστοποιητικών γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά μέσω StudentWeb. Τα πιστοποιητικά τα παραλαμβάνετε από τη Γραμματεία την επόμενη εργάσιμη μέρα, ή γίνεται ηλεκτρονική αποστολή. Ειδικά αυτή την περίοδο η επικοινωνία με την Γραμματεία γίνεται κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά.
 • Σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία της Γραμματείας με τους φοιτητές του Τμήματος γίνεται μέσω e-mail. Είναι σημαντικό να ελέγχετε συχνά την θυρίδα σας στο csd.uoc.gr. Έχετε υπόψη σας ότι στα μηνύματα που φτάνουν στη θυρίδα της Γραμματείας, δεν είναι αυτόματη η αναγνώριση της ταυτότητας του αποστολέα, ακόμα και όταν η διεύθυνσή του είναι στο csd.uoc.gr. Για τον λόγο αυτό  κρίνεται απαραίτητο, κάθε φορά που θα απευθύνεστε στη Γραμματεία μέσω e-mail, να αναφέρετε το όνομά σας.
 
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με κάποια από τα πλέον συνηθισμένα θέματα που σχετίζονται με τη Γραμματεία, θα βρείτε και στην ιστοσελίδα μας, στις "Γενικές Πληροφορίες".
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ. : 2810 393500
Fax: 2810 393804
E-mail: ugram@csd.uoc.gr

Ταχυδρομική διεύθυνση:
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
Γραμματεία Προπτυχιακών Σπουδών - Γραφείο Ε201
Πανεπιστημιούπολη Βουτών
700 13 Ηράκλειο
 
Ώρες εξυπηρέτησης κοινού:
11:00 πμ - 13:00 μμ
(Κατά την περίοδο των εγγραφών, η Γραμματεία θα εξυπηρετεί 9:30-14:00)