Εισαγωγή στην Επιστήμη και την Τεχνολογία των Υπηρεσιών
Πρόγραμμα
Προπτυχιακό
Περιοχές
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
Περιγραφή
Το ΗΥ-452 έχει σκοπό την εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία των υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες αποτελούν κυρίαρχο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας στις μοντέρνες οικονομίες. Στην Ελλάδα μάλιστα αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) υπήρξε βασικός μοχλός στην ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-services) και αναμένεται να παραμείνει και στο μέλλον. Η επιστήμη των υπηρεσιών μελετά τις υπηρεσίες στο χρόνο, διατυπώνει θεωρίες για τη λειτουργία τους και προβλέψεις για την μελλοντική τους εξέλιξη. Η τεχνολογία των υπηρεσιών σχεδιάζει, μετρά, αναλύει, και υλοποιεί σύνθετα συστήματα υπηρεσιών που αποτελούνται από μηχανές (υλικό και λογισμικό) και ανθρώπους.
Η εκρηκτική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχει δημιουργήσει την ανάγκη για σχεδίαση, υλοποίηση, και διαχείριση υποδομών για την υποστήριξη συστημάτων υπηρεσιών μεγάλης κλίμακας. Ένας από τους στόχους του μαθήματος είναι και η εισαγωγή στις τεχνολογίες κλιμακώσιμων υποδομών και συστημάτων υπολογιστικού νέφους (clouds) για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μεγάλης κλίμακας.
Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει:
Εισαγωγή στην χρήση των δεδομένων και της γνώσης στο διαδίκτυο για την έξυπνη σύνθεση νέων υπηρεσιών, εισαγωγή στις ροές εργασίας (workflows) και τις επιχειρηματικές διαδικασίες (business processes), εισαγωγή στην οικονομία των υπηρεσιών και τη σύνδεση οικονομικών και επιχειρηματικών στόχων με τα δίκτυα (συστήματα) υπηρεσιών, τις επιχειρηματικές διαδικασίες
XML Basics, XPath, XML Schema Languages, XSLT, Web services και πρότυπα WS*
Εισαγωγή στα συστήματα διαχείρισης διεργασιών και στη μοντελοποίηση workflows με τη χρήση Petri nets
Θεωρία παιγνίων, μοντελοποίηση και οικονομοτεχνική ανάλυση συστημάτων υπηρεσιών, συσχέτιση με επιχειρηματικές διαδικασίες (business processes)
Εισαγωγή στις τεχνολογίες υποδομών για συστήματα ηλεκτρονικών υπηρεσιών μεγάλης κλίμακας και υλοποίησης νέων υπηρεσιών σε υπολογιστικά νέφη (clouds):
Εισαγωγή και επισκόπηση τεχνολογιών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και κλιμακώσιμης υλοποίησής τους, με έμφαση στην κλιμακώσιμη απόδοση, διαθεσιμότητα, αξιοπιστία και διαχειρισιμότητα
Υπηρεσίες μεγάλης κλίμακας βασισμένες σε τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) (έξυπνες πόλεις, μετακινήσεις, ενέργεια, κλπ.)
Για εξάσκηση και πειραματισμό με τεχνολογίες νέφους και σύνθεσης βασικών υπηρεσιών σε ροές εργασίας και σύνθετες εφαρμογές, το μάθημα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Amazon Web Services (AWS) Academy.
Μαθησιακά αποτελέσματα:
Γνώση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής θα γνωρίζει βασικές αρχές της υπηρεσιοστρεφούς (service-oriented) αρχιτεκτονικής λογισμικού υπολογιστικών συστημάτων. Κατανόηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής θα κατανοεί:
Βασικές αρχές και μεθόδους σύνθεσης βασικών υπηρεσιών σε περιβάλλοντα υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και νέων μοντέλων ανάπτυξης εφαρμογών σε τέτοια περιβάλλοντα, όπως serverless computing
Βασικές αρχές τεχνολογιών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και κλιμακώσιμης υλοποίησής τους, με έμφαση στην απόδοση, διαθεσιμότητα, αξιοπιστία και διαχειρισιμότητα
Βασικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης διεργασιών και της μοντελοποίησης ροών εργασίας με τη χρήση Petri nets, και μεθόδων με τις οποίες αυτές μπορούν να επιτευχθούν
Βασικές αρχές οικονομοτεχνικής ανάλυσης συστημάτων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών θεωρίας παιγνίων
Βασικές αρχές αξιόπιστης επικοινωνίας και συντονισμού σε κατανεμημένα συστήματα σύνθετων υπηρεσιών
Εφαρμογή: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να εφαρμόσει μοντέρνες μεθοδολογίες και νέες τεχνολογίες σύνθεσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε περιβάλλοντα υπολογιστικής νέφους, μεθόδους διαχείρισης διεργασιών με χρήση Petri nets, και οικονομοτεχνικής ανάλυσης συστημάτων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών θεωρίας παιγνίων. Ανάλυση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να αναλύει τις απαιτήσεις σύνθετων προβλημάτων ανάπτυξης κατανεμημένων υπηρεσιών σε βασικές τεχνολογίες ιστού και νέφους Σύνθεση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να συνθέτει βασικές τεχνολογίες ιστού και νέφους για την παραγωγή ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών Αξιολόγηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αξιολογεί την λειτουργικότητα υπηρεσιών ιστού και σύνθετων ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πλατφόρμες νέφους
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος.
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.