Το μάθημα είναι εισαγωγικό σε μεθόδους, εργαλεία και τεχνικές για τη δημιουργία και το χειρισμό περιεχομένου πολυμέσων (κείμενο, υπερκείμενο, φωνή, ήχος, γραφικά, εικόνες και βίντεο), για την ανάκτηση περιεχομένου και για πολυμεσικές επικοινωνίες. Καλύπτονται τα ακόλουθα θέματα:
Υπερμέσα
Ψηφιακή εικόνα
Ψηφιακό βίντεο
2-Δ και 3-Δ γραφική και συνθετική κίνηση
Ψηφιακός ήχος
Ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων
Συμπίεση εικόνων (PNG, GIF, JPEG, JPEG2000)
Συμπίεση βίντεο (MPEG, HEVC)
Συμπίεση ήχου (MPEG)
Συμπίεση φωνής (MPEG-4)
Το πρότυπο MPEG-7 για την περιγραφή πολυμεσικού περιεχομένου
Ανάκτηση πολυμεσικού περιεχομένου
Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες
Διαδικτυακή διανομή πολυμεσικού περιεχομένου
Πολυμέσα πάνω από κινητά δίκτυα
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Γνώση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής έχει αποκτήσει ένα πλήρες και ισχυρό μαθηματικό υπόβαθρο στη χρήση οπτικοακουστικών σημάτων που συνθέτουν την πολυμεσική πληροφορία. Κατανόηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής έχει κατανοήσει βασικά θέματα τεχνολογίας οπτικοακουστικών σημάτων, που περιλαμβάνουν τη λήψη, την ψηφιοποίηση και την αποθήκευση τους. Εφαρμογή: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να επεξεργάζεται σήματα φωνής, ήχου, εικόνας και βίντεο. Ανάλυση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αναλύει θεμελιώδεις τεχνικές συμπίεσης σημάτων, μετάδοσης της πολυμεσικής πληροφορίας σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αποθήκευσής της σε ψηφιακά μέσα συνοπτικά και αξιόπιστα. Σύνθεση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι εξοικειωμένος με την πλειοψηφία των μοντέρνων προτύπων συμπίεσης. Αξιολόγηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αξιολογεί εναλλακτικούς τρόπους συμπίεσης και μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου μέσα από διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας και σε διαφορετικές συσκευές.
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.