Το προπτυχιακό μάθημα ΗΥ-439 ασχολείται με τη μελέτη των ασύρματων δικτύων και κινητών υπολογιστικών και συστημάτων. Το μάθημα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες, μετάδοση σήματος, ασύρματες ζεύξεις, και πρωτόκολλα του φυσικού επιπέδου. Τεχνικές modulation, multiplexing. Μοντέλα καναλιού και μετάδοσης σήματος (σημαντικά φαινόμενα και προκλήσεις).
Αισθητήρες και δίκτυα αισθητήρων. Internet of Things. Edge and Fog Computing. Δημοφιλείς αρχιτεκτονικές ασύρματων δικτύων και αισθητήρων.
Πρωτόκολλα δρομολόγησης σε ad hoc networks και Mobile IP. Cellular Networks. LORA.
Συστήματα εύρεσης θέσης, όπως GPS, RF fingerprinting, καθώς και συστήματα που χρησιμοποιούν διαφορετικών ειδών σημάτων.
Θέματα επίδρασης του δικτύου στην ποιότητα της υπηρεσίας όπως την αντιλαμβάνεται ο χρήστης.
Προχωρημένα θέματα στις ασύρματες τεχνολογίες, υπολογιστικά κινητά συστήματα, και Internet of Things.
Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, οι φοιτητές επιλέγουν τρία πρόσφατα επιστημονικά άρθρα με θέματα σχετικά με το αντικείμενο του μαθήματος. Το καθένα από αυτά το παρουσιάζουν στα πλαίσια τριών workshops που οργανώνονται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Στο τέλος του μαθήματος παραδίδουν μια αναφορά με τη μορφή-δομή grant proposal, στο οποίο παρουσιάζουν ένα καινοτόμο σύστημα που περιλαμβάνει/στηρίζεται σε ασύρματες τεχνολογίες σε Internet of Things.
Μαθησιακά Αποτέλεσματα:
Γνώση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι ενήμερος για τα ασύρματα δίκτυα (π.χ., βασικές αρχές και στοιχεία μετάδοσης σήματος), σημαντικά δικτυακά πρωτόκολλα που αφορούν ασύρματες τεχνολογίες/συστήματα από το φυσικό επίπεδο έως το επίπεδο εφαρμογών, όπως για παράδειγμα, πρωτόκολλα modulation σήματος, πρωτόκολλα LAN, συστήματα εύρεσης θέσης σε διάφορα περιβάλλοντα, αλγορίθμους δρομολόγησης για ad hoc δίκτυα), αρχιτεκτονικές υποστήριξης δικτύων με αισθητήρες και Διαδικτύου Πραγμάτων (Internet of Things). Κατανόηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να κατανοήσει τις προκλήσεις διαφόρων συστημάτων/εφαρμογών που περιλαμβάνουν/χρησιμοποιούν ασύρματες τεχνολογίες (π.χ., αισθητήρες, κινητά τηλέφωνα). Εφαρμογή: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να εφαρμόσει τεχνικές ανάλυσης και αξιολόγησης των δικτυακών πρωτοκόλλων ή Internet of Things συστημάτων καθώς και να προτείνει και να σχεδιάσει συστήματα/εφαρμογές που στοχεύουν Internet of Things περιβάλλοντα. Ανάλυση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αναλύσει την απόδοση διαφόρων δικτυακών πρωτοκόλλων για ασύρματα δίκτυα και Internet of Things συστημάτων. Σύνθεση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να προτείνει καινοτόμα συστήματα στον ευρύτερο χώρο των Internet of Things. Αξιολόγηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αξιολογήσει την απόδοση ασύρματων δικτύων και κινητών υπολογιστικών συστημάτων/Internet of Things.
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.