Μαθήματα Επιλογής Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών
Περιγραφή
Μηχανική
o Κίνηση σε μια διάσταση
o Διανύσματα
o Κίνηση σε δυο διαστάσεις
o Νόμοι της Κίνησης
o Ενέργεια και Διατήρησή της
Ταλαντώσεις και Μηχανικά Κύματα
o Κίνηση ταλάντωσης
o Κυματική κίνηση
o Ηχητικά κύματα
o Υπέρθεση και στάσιμα κύματα
Ηλεκτρισμός και Μαγνητισμός
o Ηλεκτρικά πεδία
o Ηλεκτρικό δυναμικό
o Ροή και αντίσταση
o Κυκλώματα συνεχούς ρεύματος
o Μαγνητικό πεδίο
o Επαγωγή
o Κυκλώματα εναλασσόμενου ρεύματος
o Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Στόχοι του ανανεωμένου περιεχομένου του μαθήματος Φυσική Ι είναι η εκμάθηση βασικών θεμάτων Μηχανικής, Κυματικής, και Ηλεκτρομαγνητισμού που άπτονται των επιστημών που θεραπεύονται στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ολοκληρώνοντας το μάθημα, ο φοιτητής θα μπορεί να αναλύει σύνθετα προβλήματα και να αναγνωρίζει και να εφαρμόζει κατάλληλα πρότυπα στα αντικείμενα του μαθήματος.
1. Γνώσεις: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής θα γνωρίζει τις βασικές αρχές της Φυσικής σχετικά με τη Μηχανική, τα Κύματα και τα Ηλεκτρικά Κυκλώματα
2. Κατανόηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο μαθητής θα κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ των τύπων κίνησης, τις βασικές ιδέες της έννοιας της ενέργειας και των σχετικών θεωρημάτων, τον τρόπο που διαδίδονται και αλληλεπιδρούν τα ηχητικά κύματα, τις βασικές ιδέες του ηλεκτρισμού και των σχετικών Νόμων, και τον τρόπο που λειτουργούν τα ηλεκτρικά κυκλώματα συνεχούς ρεύματος.
3. Εφαρμογή: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να εφαρμόσει τις γνώσεις του στη Μηχανική, τα Κύματα και τα κυκλώματα συνεχούς ρεύματος σε προσομοιώσεις κόσμου, διάδοση ακουστικών κυμάτων, αντίληψη και ανάλυση, καθώς και σε βασική ηλεκτρονική.
4. Ανάλυση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αναλύσει προβλήματα σύμφωνα με διαφορετικά μοντέλα που έχουν διδαχθεί στην τάξη.
5. Σύνθεση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να συνθέσει πολλαπλές απόψεις (χρονικές, ενεργειακές) ενός προβλήματος για να το λύσει αποτελεσματικά.
6. Αξιολόγηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο μαθητής είναι σε θέση να αξιολογήσει τις περισσότερες από τις μαθηματικές και φυσικές έννοιες που έμαθε χρησιμοποιώντας την Python ως περιβάλλον προγραμματισμού
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.