Μαθήματα Επιλογής Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών
Περιγραφή
Tο µάθηµα απευθύνεται σε δευτεροετείς φοιτητές. Γίνεται εισαγωγή των βασικών εννοιών της φυσικής στερεάς κατάστασης, των ιδιοτήτων των ηµιαγωγών και των τεχνικών ανάπτυξης και επεξεργασίας τους και εξηγείται πως υλοποιούνται και λειτουργούν οι βασικότερες µικροηλεκτρονικές και οπτοηλεκτρονικές ηµιαγωγικές διατάξεις (δίοδος, τρανζίστορ, δίοδος λέιζερ, LED, φωτοδίοδος), στις οποίες βασίζονται τα σύγχρονα συστήµατα επικοινωνιών και πληροφορικής.
Εισαγωγή στους Ηµιαγωγούς: Είδη στερεών υλικών, χηµικοί δεσµοί και ηλεκτρικές ιδιότητες, οικογένειες ηµιαγωγών και πεδία εφαρµογών, ενεργειακές ζώνες και ενεργειακό χάσµα, οι φορείς ελεύθερα ηλεκτρόνια και οπές, οι προσµίξεις εµπλουτισµού δότες και αποδέκτες, αγωγιµότητα τύπου-n και τύπου-p.
Φυσική των φορέων: Κατανοµή Fermi-Dirac, στάθµη Fermi, ενεργές πυκνότητες καταστάσεων, κατανοµή και συγκεντρώσεις των φορέων σε ισορροπία, εξάρτηση από την θερµοκρασία, εξάρτηση από τις συγκεντρώσεις δοτών και αποδεκτών, ρεύµατα ολίσθησης και διάχυσης, γένεση-επανασύνδεση, απορρόφηση και εκποµπή φωτονίων.
Τεχνικές ανάπτυξης ηµιαγωγών και κατασκευής διατάξεων: Ανάπτυξη κρυστάλλων και επιταξιακή ανάπτυξη, µέθοδοι Czochralski για Si και GaAs, η επίταξη µε µοριακές δέσµες (ΜΒΕ), η επίταξη αερίου φάσης µεταλλοργανικών (MOVPE), διεργασίες κατασκευής διατάξεων, φωτολιθογραφία, είδη φωτορεζίστ, σχηµατισµός σχεδίων µετάλλων µε τις µεθόδους ανασηκώµατος και χάραξης.
Ηµιαγωγικές διατάξεις και ολοκληρωµένα κυκλώµατα: Διαγράµµατα ενεργειακών ζωνών στις διατάξεις, η επαφή pn, εσωτερικό ηλεκτρικό πεδίο, ανορθωτική συµπεριφορά, λειτουργία LED, φωτοδιόδου και φωτοβολταϊκής κυψελίδας, κατασκευή και λειτουργία διόδου λέιζερ, τα τρανζίστορ FET, κατασκευή και λειτουργία MESFET GaAs, θέµατα διαστάσεων, ταχύτητας και κατασκευής των ολοκληρωµένων κυκλωµάτων.
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.