Το ΗΥ458 είναι μία εισαγωγή στον τομέα της Κρυπτογραφίας. Παρουσιάζει και αναλύει τα κρυπτογραφικά στοιχεία που είναι ενσωματωμένα σε ασφαλείς μηχανισμούς και πρωτόκολλα πάνω στα οποία βασίζονται οι ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές σήμερα (π.χ. επικοινωνία και συναλλαγές στο διαδίκτυο, ασφαλής διαχείριση δεδομένων) οι οποίες τρέχουν σε διάφορες πλατφόρμες, όπως desktop, mobile, web, cloud, κλπ. Η ανάλυση ξεκινά με αναφορά στα κλασικά κρυπτοσυστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν. Στην συνέχεια αναλύονται θέματα όπως η συμμετρική κρυπτογραφία (συμπεριλαμβανομένων των DES, 3DES και AES), η κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού (συμπεριλαμβανομένων των RSA, Diffie Hellman, DSA και ECC) και οι συναρτήσεις κατακερματισμού (συμπεριλαμβανομένων των SHA-1/2/3). Η παρουσίαση των κρυπτογραφικών στοιχείων δίνει έμφαση στις βασικές αρχές χρήσης αυτών, στην επιλογή των κατάλληλων αλγορίθμων καθώς και στην ορθή ενσωμάτωσή τους σε εφαρμογές ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις που έχουν όσο αφορά την ασφάλεια μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα εισαγωγής αδυναμιών που θα μπορούσαν να τύχουν κακόβουλης εκμετάλλευσης. Δίνονται πρακτικά παραδείγματα λανθασμένων υλοποιήσεων η διαμορφώσεων των παραπάνω τεχνικών καθώς και επιθέσεων που έχουν προκύψει εξαιτίας της μη ορθής χρήσης των κρυπτογραφικών στοιχείων. Το μάθημα αναλύει γενικές και συγκεκριμένες επιθέσεις που στοχεύουν σε κρυπτογραφικές αποτυχίες (π.χ., λανθασμένα εφαρμοσμένες ή κακώς διαμορφωμένες εφαρμογές). Τέλος, το μάθημα εισάγει αλγορίθμους μετά-κβαντικής εποχής και κατανομή κλειδιών κβαντικής κρυπτογραφίας.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Γνώση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να περιγράψει το πεδίο της κρυπτογραφίας και τη σχέση του με την ασφάλεια. Κατανόηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να εξηγήσει τους κύριους τύπους κρυπτογραφικών στοιχείων, την εφαρμογή τους στην πράξη και τη σωστή χρήση τους. Εφαρμογή: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να υλοποιήσει σωστά εφαρμογές που χρησιμοποιούν κρυπτογραφικά στοιχεία. Ανάλυση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να επιχειρήσει την κρυπτανάλυση συστημάτων που χρησιμοποιούν κρυπτογραφικά στοιχεία. Σύνθεση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να συνδυάσει ένα σύνολο κρυπτογραφικών στοιχείων για να υλοποιήσει πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις, όπως ασφαλή πρωτόκολλα. Αξιολόγηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα ενός συστήματος που χρησιμοποιεί κρυπτογραφικά στοιχεία (π.χ., κλασικές, συμμετρικές και δημόσιου κλειδιού μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία).
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος.
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.