Οι στόχοι του μαθήματος είναι η παρουσίαση μεθόδων, σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών και προτύπων που συνίσταται να ακολουθούνται κατά την διάρκεια μιας εγκληματολογικής έρευνας που συμπεριλαμβάνει ψηφιακές συσκευές και δεδομένα. Στο μάθημα θα αναπτυχθούν θέματα όπως ο σωστός χειρισμός των πειστηρίων στον τόπο του εγκλήματος, τρόποι ανάκτησης πειστηρίων και διατήρησης της ακεραιότητας αυτών κατά την διάρκεια της έρευνας καθώς και ενδεικνυόμενες προσεγγίσεις σχετικά με τη συγγραφή των συμπερασμάτων της έρευνας και πειστικής παρουσίασης αυτών σε ένα δικαστήριο. Επίσης, θα επιδειχθεί η χρήση σχετικών εργαλείων, τόσο ανοικτού κώδικα όσο και εμπορικών προγραμμάτων, και θα δοθεί έμφαση στην επαλήθευση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την χρήση αυτών. Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν στη χρήση τεχνικών και εργαλείων προκειμένου να αναλύουν τα πειστήρια με τον βέλτιστο τρόπο και συνολικά να ολοκληρώνουν την έρευνα με αποδοτικό και ποιοτικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα συζητηθούν τεχνικές που σε ένα βαθμό παρακάμπτουν μέτρα ασφάλειας και ανακτούν δεδομένα σε πιο απαιτητικές περιπτώσεις με απώτερο στόχο την ορθή ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων που συγκεντρώνονται σε μία εγκληματολογική έρευνα.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Γνώση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να περιγράψει βασικές αρχές της ψηφιακής εγκληματολογίας και να αναγνωρίσει τις μοναδικές προκλήσεις που εμπλέκονται στην εγκληματολογία κινητών συσκευών. Κατανόηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να εξηγήσει και να συγκρίνει διάφορες τεχνικές απόκτησης και ανάλυσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή εγκληματολογία. Εφαρμογή: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να χειριστεί τον τόπο του εγκλήματος με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης, να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες βέλτιστες πρακτικές, πρότυπα και νομικές διατάξεις καθώς και εργαλεία τόσο ανοικτού κώδικα όσο και εμπορικά. Ανάλυση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του Android όπως αρχιτεκτονικές λειτουργικού συστήματος και συστημάτων αρχείων και να είναι σε θέση να παρακάμψει κάποιες από τις προδιαγραφές ασφάλειας της συσκευής. Σύνθεση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να τεκμηριώσει μια ψηφιακή εγκληματολογική έρευνα και να παρουσιάσει σωστά τα αποδεικτικά στοιχεία σε ένα δικαστήριο. Αξιολόγηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αξιολογήσει την αποδεικτική αξία των ψηφιακών πειστηρίων, να κατανοήσει τη σημασία της σωστής διαχείρισης των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και να εκτιμήσει και να συμμορφωθεί με τις εφαρμοστέες νομικές και ηθικές διατάξεις.
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.