Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο για επαφή και εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τα αντικείμενα της πιθανής μελλοντικής τους απασχόλησης και η πληρέστερη γνώση και κατανόηση των προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων του επαγγελματικού τους πεδίου για την επίτευξη της καλύτερης ένταξης τους στο χώρο εργασίας αμέσως μετά το τέλος των σπουδών τους. Στα πλαίσια του Προγράμματος ΠΑ, φοιτητές/ήτριες του Προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος μπορούν να εργάζονται για καθορισμένο αριθμό μηνών, ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης, σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα σχετικά με την επιστήμη υπολογιστών και την πρακτική της εφαρμογή.
Στα πλαίσια του Προγράμματος ΠΑ, φοιτητές και φοιτήτριες του Προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος μπορούν να εργάζονται για καθορισμένο αριθμό μηνών, ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης, σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα σχετικά με την επιστήμη υπολογιστών και την πρακτική της εφαρμογή. Ανάλογα με τις πηγές χρηματοδότησης, η διάρκεια της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι από 3 μέχρι και 6 μήνες. Για τις αυτοχρηματοδοτούμενες, μέσω ΕΣΠΑ, πρακτικές ασκήσεις, το διάστημα είναι 3 μήνες. Η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ανάλογα με τις πηγές χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης, η διάρκειά της μπορεί να είναι είτε 3 μήνες είτε 6 μήνες. Η ΠΑ 3 μηνών πραγματοποιείται σε τρεις συνεχόμενους ημερολογιακούς μήνες. Η ΠΑ 6 μηνών πραγματοποιείται ως δύο τρίμηνες πρακτικές ασκήσεις, είτε συνεχόμενες, είτε όχι. Από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πολύ μια τρίμηνη ΠΑ για κάθε φοιτητή. Η πρακτική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ακαδημαϊκό έτος.
Η πρακτική άσκηση δηλώνεται ως μάθημα ελεύθερης επιλογής («ελεύθερες μονάδες»). Υπάρχουν δύο μαθήματα στο Πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος που αφορούν την ΠΑ, το μάθημα «Πρακτική Άσκηση Ι» με κωδικό 499Γ που αντιστοιχεί σε μια τρίμηνη πρακτική άσκηση και το μάθημα «Πρακτική Άσκηση ΙΙ» με κωδικό 499Ζ που αντιστοιχεί στο δεύτερο τρίμηνο μιας εξάμηνης ΠΑ. Κάθε ένα από τα μαθήματα 499Γ και 499Ζ έχει 6 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Οι πιστωτικές αυτές μονάδες μπορούν να προσμετρηθούν στις υποχρεώσεις λήψης πτυχίου ως μονάδες της κατηγορίας μαθημάτων ελεύθερης επιλογής. Κάθε ένα από τα μαθήματα 499Γ και 499Ζ μπορεί είτε να ολοκληρωθεί επιτυχώς ή να πραγματοποιηθεί ανεπιτυχώς. Επομένως, δεν υπάρχει βαθμός για τα μαθήματα αυτά που να μετράει στον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση του 499Γ και του 499Ζ αναγράφεται στο παράρτημα διπλώματος. Τα μαθήματα 499Γ και 499Ζ έχουν προαπαιτούμενα (ελάχιστα κριτήρια συμμετοχής) και κριτήρια επιλογής όπως περιγράφονται στη συνέχεια. Το μάθημα 499Ζ μπορεί να δηλωθεί είτε σε εξάμηνο που έπεται της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 499Γ ή στο ίδιο εξάμηνο με το 499Γ. Στη δεύτερη περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση του 499Ζ προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση του 499Γ. Η ΠΑ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της πτυχιακής εργασίας του/της εκάστοτε φοιτητή/τριας.
Κριτήρια Ελαχίστων Απαιτήσεων για Συμμετοχή
Για όλες τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος, αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλοι/ες οι εγγεγραμμένοι/ες προπτυχιακοί φοιτητές/τριες του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) που πληρούν τις παρακάτω ελάχιστες απαιτήσεις:
Επιτυχής συμπλήρωση εκατό δέκα έξι (116) ECTS μαθημάτων κορμού και εκατό είκοσι (120) ECTS συνολικά.
Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης σε φορέα στο εξωτερικό, οι φοιτητές/τριες θα πρέπει επιπρόσθετα να έχουν αποδεδειγμένη βασική γνώση της γλώσσας στην οποία θα γίνει η επίβλεψη/εποπτεία και η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.
ECTS
6
Προαπαιτούμενα
Όπως περιγράφονται στη σύνοψη του μαθήματος
Κατάλογος μαθημάτων
A+
A-
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.