Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο για επαφή και εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τα αντικείμενα της πιθανής μελλοντικής τους απασχόλησης και την πληρέστερη γνώση και κατανόηση των προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων του επαγγελματικού τους πεδίου προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη ένταξή τους στο χώρο εργασίας, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών τους. Στα πλαίσια του Προγράμματος ΠΑ, φοιτητές/ήτριες του Προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος μπορούν να εργάζονται για καθορισμένο αριθμό μηνών, ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης, σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα σχετικά με την επιστήμη υπολογιστών και την πρακτική της εφαρμογή.
Μέσω του Προγράμματος ΠΑ, οι φοιτητές/τριες έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν την επιστημονική γνώση που έχουν αποκτήσει μέσω των σπουδών τους σε πραγματικά περιβάλλοντα εργασίας, καθώς και να την ενισχύσουν με επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες, όπως:
- Επικοινωνίας και συνεργασίας
- Ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών
- Διαχείρισης εργασιακών σχέσεων
- Απόκτησης επαγγελματικής συνείδησης
- Δημιουργίας επαγγελματικού προφίλ
- Αναζήτησης εργασίας και παραμονής στην αγορά εργασίας
Έρχονται επίσης σε επαφή με τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας (διαμόρφωση βιογραφικού σημειώματος, παρουσίαση επιτευγμάτων και ενδιαφερόντων, δικαιολόγηση ενδιαφέροντος εργασίας σε μια συγκεκριμένη θέση ή εταιρεία, κλπ.), αποκτούν μια πρώτη εξοικείωση με την παραγωγική διαδικασία και μια αρχική κατανόηση της αγοράς εργασίας (καταλαβαίνοντας σε κάποιο βαθμό, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες εργασίας σε πραγματικά περιβάλλοντα). Τέλος, οι φοιτητές/τριες έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα και αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του μελλοντικού τους επαγγέλματος.
Μαθησιακοί Στόχοι
Οι μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος ΠΑ μπορούν επομένως να συνοψιστούν ως εξής:
- Αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.
- Απόκτηση νέων επαγγελματικών/επιχειρησιακών και προσωπικών/επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
- Εξοικείωση με τη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας και με όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
- Απόκτηση νέων τεχνικών γνώσεων που θα συμπληρώνουν και θα επεκτείνουν αυτές που είχαν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών.
- Πληροφόρηση σχετικά με τον κόσμο της εργασίας, τις εξελίξεις του και το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
- Επίτευξη καλύτερου επαγγελματικού προσανατολισμού.
Στα πλαίσια του Προγράμματος ΠΑ, φοιτητές και φοιτήτριες του Προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος μπορούν να εργάζονται για καθορισμένο αριθμό μηνών, ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης, σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα σχετικά με την επιστήμη υπολογιστών και την πρακτική της εφαρμογή. Ανάλογα με τις πηγές χρηματοδότησης, η διάρκεια της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι από 3 μέχρι και 6 μήνες. Για τις αυτοχρηματοδοτούμενες, μέσω ΕΣΠΑ, πρακτικές ασκήσεις, το διάστημα είναι 3 μήνες. Η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ανάλογα με τις πηγές χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης, η διάρκειά της μπορεί να είναι είτε 3 μήνες είτε 6 μήνες. Η ΠΑ 3 μηνών πραγματοποιείται σε τρεις συνεχόμενους ημερολογιακούς μήνες. Η ΠΑ 6 μηνών πραγματοποιείται ως δύο τρίμηνες πρακτικές ασκήσεις, είτε συνεχόμενες, είτε όχι. Από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πολύ μια τρίμηνη ΠΑ για κάθε φοιτητή. Η πρακτική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο ακαδημαϊκό έτος.
Η πρακτική άσκηση δηλώνεται ως μάθημα ελεύθερης επιλογής («ελεύθερες μονάδες»). Υπάρχουν δύο μαθήματα στο Πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος που αφορούν την ΠΑ, το μάθημα «Πρακτική Άσκηση Ι» με κωδικό 499Γ που αντιστοιχεί σε μια τρίμηνη πρακτική άσκηση και το μάθημα «Πρακτική Άσκηση ΙΙ» με κωδικό 499Ζ που αντιστοιχεί στο δεύτερο τρίμηνο μιας εξάμηνης ΠΑ. Κάθε ένα από τα μαθήματα 499Γ και 499Ζ έχει 6 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Οι πιστωτικές αυτές μονάδες προσμετρώνται στις υποχρεώσεις λήψης πτυχίου ως μονάδες της κατηγορίας μαθημάτων ελεύθερης επιλογής. Κάθε ένα από τα μαθήματα 499Γ και 499Ζ μπορεί είτε να ολοκληρωθεί επιτυχώς ή να πραγματοποιηθεί ανεπιτυχώς. Επομένως, δεν υπάρχει βαθμός για τα μαθήματα αυτά που να μετράει στον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση του 499Γ και του 499Ζ αναγράφεται στο παράρτημα διπλώματος. Τα μαθήματα 499Γ και 499Ζ έχουν προαπαιτούμενα (ελάχιστα κριτήρια συμμετοχής) και κριτήρια επιλογής όπως περιγράφονται στη συνέχεια. Το μάθημα 499Ζ μπορεί να δηλωθεί είτε σε εξάμηνο που έπεται της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 499Γ ή στο ίδιο εξάμηνο με το 499Γ. Στη δεύτερη περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση του 499Ζ προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση του 499Γ. Η ΠΑ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της πτυχιακής εργασίας του/της εκάστοτε φοιτητή/τριας.
Κριτήρια Ελαχίστων Απαιτήσεων για Συμμετοχή
Για όλες τις θέσεις Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος, αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλοι/ες οι εγγεγραμμένοι/ες προπτυχιακοί φοιτητές/τριες του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) που πληρούν τις παρακάτω ελάχιστες απαιτήσεις:
- Επιτυχής συμπλήρωση εκατό δέκα έξι (116) ECTS μαθημάτων κορμού και εκατό είκοσι (120) ECTS συνολικά.
- Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης σε φορέα στο εξωτερικό, οι φοιτητές/τριες θα πρέπει επιπρόσθετα να έχουν αποδεδειγμένη βασική γνώση της γλώσσας στην οποία θα γίνει η επίβλεψη/εποπτεία και η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.