Η ύλη ακολουθεί δύο βασικές ενότητες, σύμφωνα και με τα κύρια πεδία της Οικονομικής θεωρίας. Αφού γίνει μία εισαγωγή στο περιεχόμενο του μαθήματος και αποσαφηνιστούν ορισμένες βασικές έννοιες και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις επί των οικονομικών προβλημάτων, στη συνέχεια, τις πρώτες εβδομάδες, οι διαλέξεις καλύπτουν τα βασικότερα θέματα της Μικροοικονομικής, όπως τη θεωρία της ζήτησης, την οργάνωση της προσφοράς και τις μορφές αγορών κ.ά.. Τις τελευταίες περίπου 6 εβδομάδες αντίστοιχα αναλύονται θέματα της Μακροοικονομικής, όπως η μέτρηση του εθνικού εισοδήματος, η συνολική ζήτηση, η συνθήκη της γενικής ισορροπίας, η επίδραση της οικονομικής πολιτικής κ.ά.. Στο ίδιο πλαίσιο, ορισμένες έννοιες που θα απασχολήσουν το μάθημα είναι η οικονομική μεγέθυνση, ο πληθωρισμός, η ανεργία, ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και το κόστος παραγωγής, η χρησιμότητα και οι επιλογές του καταναλωτή κ.ά.. Τέλος, καθώς βασικός σκοπός είναι η κατανόηση και ανάλυση του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος, γίνεται εισαγωγή σε απλά ποσοτικά εργαλεία, αφετέρου σε θέματα που παρουσιάζουν σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως τα οφέλη του διεθνούς εμπορίου, η οργάνωση της νομισματικής ζώνης του ευρώ και η οικονομική κρίση.
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.