Το μάθημα σκοπεύει να δώσει τις βασικές έννοιες και μεθοδολογίες ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων. Καλύπτει θεμελιώδη θέματα για την περιοχή ειδίκευσης “Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική”. Απευθύνεται ωστόσο στο σύνολο των φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών για την απόκτηση ειδικού υποβάθρου στην επεξεργασία εικόνων για ανάγκες που εκτείνονται από τις τηλεπικοινωνίες έως την επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή. Οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις χειρισμού εννοιών που σχετίζονται με τα σήματα των εικόνων για μετασχηματισμούς που άπτονται της χωρικής ανάλυσης, της εμφάνισης, και του τονισμού χαρακτηριστικών περιοχών της εικόνας. Επίσης εξοικειώνονται με αλγορίθμους αποκατάστασης ατελειών που ενδέχεται να συμβούν κατά τη λήψη των εικόνων, ή πιθανών φθορών του περιεχομένου. Τέλος αποκτούν γνώση, τόσο των βασικών αρχών συμπίεσης για συνοπτική και πιστή αναπαράσταση, όσο και αυτών που υποστηρίζουν τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα πρότυπα συμπίεσης εικόνων.
Μαθησιακοί στόχοι:
Το μάθημα σκοπεύει να δώσει τις βασικές έννοιες και μεθοδολογίες ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων. Καλύπτει θεμελιώδη θέματα για την περιοχή ειδίκευσης “Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική”. Απευθύνεται ωστόσο στο σύνολο των φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών για την απόκτηση ειδικού υποβάθρου στην επεξεργασία εικόνων για ανάγκες που εκτείνονται από τις τηλεπικοινωνίες έως την επικοινωνία ανθρώπου υπολογιστή. Οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις χειρισμού εννοιών που σχετίζονται με τα σήματα των εικόνων για μετασχηματισμούς που άπτονται της χωρικής ανάλυσης, της εμφάνισης, και του τονισμού χαρακτηριστικών περιοχών της εικόνας. Επίσης εξοικειώνονται με αλγορίθμους αποκατάστασης ατελειών που ενδέχεται να συμβούν κατά τη λήψη των εικόνων, ή πιθανών φθορών του περιεχομένου. Τέλος αποκτούν γνώση, τόσο των βασικώναρχών συμπίεσης για συνοπτική και πιστή αναπαράσταση, όσο και αυτών που υποστηρίζουν τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα πρότυπα συμπίεσης εικόνων.
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.