Περιγραφή διαδικασιών λειτουργικού συστήματος και υλοποίησή τους: πολυ-προγραμματισμός, συγχρονισμός (σηματοφορείς), context switching, process scheduling, system calls, interrupt handlers, deadlock, device independent I/O, device drivers, disk scheduling, memory management, virtual memory, paging algorithms, file systems, distributed operating systems.
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Γνώση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να περιγράφει αναλυτικά τα βασικά τμήματα και τις λειτουργίες ενός ΛΣ, να αναγνωρίζει την σημασία των επιμέρους τμημάτων, και να επιλέγει τις κατάλληλες τεχνικές που χρειάζονται για δρομολόγηση ή άλλη πράξη του ΛΣ. Κατανόηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής έχει την δυνατότητα να κατανοεί και να εξηγεί την αναγκαιότητα και να εκτιμά την χρήση των διαφόρων τμημάτων ενός ΛΣ. Για παράδειγμα θα μπορεί να κατανοεί τα συστατική στοιχεία της διαχείρισης μνήμης ενός ΛΣ. Εφαρμογή: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για την επίλυση νέων υπολογιστικών προβλημάτων. Για παράδειγμα θα μπορεί να εφαρμόζει δομικά στοιχεία συγχρονισμού διεργασιών (όπως π.χ. semaphores) για να λύνει περίπλοκα προβλήματα συγχρονισμού. Παράλληλα γνωρίζοντας μία λύση σε ένα ΛΣ (π.χ. Linux) θα είναι σε θέση να την εφαρμόσει σε ένα άλλο ΛΣ (π.χ. Windows). Ανάλυση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να αναλύει την λειτουργία ενός προγράμματος και την αλληλεπίδρασή του με τα διάφορα μέρη ενός ΛΣ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αναλύει την επίδραση κάθε υποσυστήματος στην λειτουργία του ΛΣ. Σύνθεση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να συνδυάσει επιμέρους αλγορίθμους και συναρτήσεις ώστε να λύσει περίπλοκα προβλήματα - όπως π.χ. προβλήματα συγχρονισμού διεργασιών. Αξιολόγηση: Έχοντας παρακολουθήσει και επιτύχει στο μάθημα, ο φοιτητής είναι σε θέση να συγκρίνει την καταλληλότητα εναλλακτικών λύσεων και αλγορίθμων για ΛΣ. Για παράδειγμα θα είναι σε θέση να επιλέξει ποιος αλγόριθμος αντικατάστασης σελίδων θα ήταν καλύτερος σε κάθε περίπτωση.
Αξιολόγηση:
Λεπτομέρειες για την βαθμολόγηση του μαθήματος περιέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος
Τα μαθήματα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κωδικοποιούνται με τα γράμματα "ΗΥ" και με τρία ψηφία. Το πρώτο ψηφίο δηλώνει το έτος κατά το οποίο συνήθως παρακολουθείται το μάθημα, το δε δεύτερο την επιστημονική περιοχή του μαθήματος:
Πρώτο Ψηφίο
Κανονικό Έτος Παρακολούθησης
1,2,3,4
Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο
5,6
Μεταπτυχιακά μαθήματα
7,8,9
Ειδικά θέματα
Δεύτερο Ψηφίο
Επιστημονική Περιοχή
0
Εισαγωγικά - Γενικά
1
Υπόβαθρο (Μαθηματικά, Φυσική)
2
Υλικό και Συστήματα Υπολογιστών
3
Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα
4,5
Συστήματα Λογισμικού και Εφαρμογές
6
Πληροφοριακά Συστήματα
7
Υπολογιστική Όραση και Ρομποτική
8
Αλγοριθμική και Θεωρία Υπολογισμού
9
Ειδικές Εργασίες
Ακολουθούν συνοπτικοί κατάλογοι κατά κατηγορίες των μαθημάτων του προγράμματος βασικών σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήματα των οποίων οι κωδικοί αρχίζουν με "ΜΕΜ" ή "ΦΥΣ" διδάσκονται από το Τμήμα Μαθηματικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ή το Φυσικό αντιστοίχως και αναφέρονται με τους οικείους κωδικούς. Τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται μέσα σε παρενθέσεις συνιστώνται έντονα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.