open menu
Επικοινωνία
Β2. Βάσεις δεδομένων, διαχείριση πληροφορίας και γνώσης
Η ερευνητική περιοχή συνδυάζει την τεχνογνωσία στην αναπαράσταση και τη συλλογιστική γνώσης, τα συστήματα βάσεων δεδομένων, τα δικτυοκεντρικά συστήματα πληροφοριών, τα κλιμακώσιμα υπηρεσιοστρεφή συστήματα διαχείρισης δεδομένων, και την εννοιολογική μοντελοποίηση. Η μεγάλη ερευνητική της πρόκληση είναι να επιτύχει τη μετάβαση από τα παραδοσιακά συστήματα πληροφοριών, όπως τα συστήματα ανάκτησης πληροφοριών, τα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων και ροής εργασίας, σε σημασιολογικά πλούσια, μεγάλης κλίμακας, κλιμακώσιμα και προσαρμοστικά συστήματα πληροφοριών. Τέτοια συστήματα χαρακτηρίζονται από μεγάλης κλίμακας σημασιολογική διαλειτουργικότητα, μαζική κατανομή ή/και υψηλό επίπεδο κλιμακωσιμότητας, ανθεκτικότητας, αυτονομίας και αυτορρύθμισης με βάση στόχους ποιότητας επιπέδου υπηρεσιών. Έρευνα σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνει την διεξαγωγή θεωρητικής μελέτης των παραπάνω θεμάτων καθώς και την σχεδίαση και υλοποίηση ερευνητικών πρωτοτύπων αιχμής. Η ερευνητική αυτή περιοχή εστιάζει επίσης στην εφαρμοσμένη έρευνα σε διάφορους τομείς εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων της πολιτισμικής πληροφορικής, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), της βιοϊατρικής πληροφορικής, της ηλεκτρονικής μάθησης, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ασφάλειας πληροφορικής. Η έρευνα σε αυτούς τους τομείς έχει έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα, καθώς περιλαμβάνει την πτυχή της κατανόησης του αντίστοιχου τομέα και της μοντελοποίησής του μέσω μιας κατάλληλης εννοιοποίησης.
Μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης που ασχολούνται ερευνητικά με την περιοχή αυτή:
Έρευνα
A+
A-
Συγκρότησης της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης - Ν.4521/2018 (38 Α)
 

Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στο Τμήμα, σύμφωνα με τις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται τα Μέλη ΔΕΠ.
 

Ερευνητικές περιοχές Μέλος Δ.Ε.Π.
Α1. Αρχιτεκτoνική υπολογιστών και μικρο-ηλεκτρονική
Α2. Συστήματα υπολογιστών και παράλληλα υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων
Α3. Ασφάλεια υπολογιστών και κατανεμημένα συστήματα
Α4. Δίκτυα υπολογιστών, κινητοί υπολογισμοί, και τηλεπικοινωνίες
Β1. Αλγοριθμική και ανάλυση συστημάτων
Β2. Βάσεις δεδομένων, διαχείριση πληροφορίας και γνώσης
Β3. Τεχνολογία λογισμικού και γλώσσες προγραμματισμού
Β4. Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση
Γ1. Επεξεργασία και ανάλυση σημάτων
Γ2. Υπολογιστική όραση και ρομποτική
Γ3. Γραφική και αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή
Γ4. Βιοπληροφορική, ιατρική πληροφορική, και υπολογιστικές νευροεπιστήμες

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης διεξάγεται σε αρμονική συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ΄Έρευνας (ΙΤΕ). Η συνεργασία περιλαμβάνει τα εξής: 

(1) Ερευνητές και επιστήμονες του Ι.Π. του Ι.Τ.Ε. μπορούν να αναλαμβάνουν τη διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων.

(2) Ερευνητές του Ι.Π. του Ι.Τ.Ε. μπορούν να συμμετέχουν στην καθοδήγηση μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών, μετά από σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών και έγκριση του ΙΠ του ΙΤΕ. 

(3) Μετά από αίτηση του Επόπτη ή της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών, και μετά από άδεια του ΙΠ, μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υλικοτεχνική και εργαστηριακή υποδομή του ΙΠ, όπου και μπορούν να πραγματοποιούν μέρος ή και το σύνολο της ερευνητικής τους εργασίας. 

(4) Το Τμήμα και το ΙΠ μπορούν να προσκαλέσουν από κοινού καθηγητές και ερευνητές από άλλα ΑΕΙ ή Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, για να δώσουν σεμινάρια, σειρές διαλέξεων, ή και ολοκληρωμένα μαθήματα, και για να συνεργαστούν ερευνητικά με ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος και του ΙΠ. 

(5) Το ΙΠ του ΙΤΕ παρέχει αριθμό υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ενισχύει οικονομικά τις συνεργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών με άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, κατά τις εκάστοτε δυνατότητές του και σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.