open menu
Επικοινωνία
Α3. Ασφάλεια υπολογιστών και κατανεμημένα συστήματα
Ασφάλεια Υπολογιστών: Η έρευνά μας εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών οι οποίες βοηθούν στην αύξηση της ασφάλειας των χρηστών του διαδικτύου. Οι ερευνητικές περιοχές περιλαμβάνουν, ανίχνευση και αντιμετώπιση επιθέσεων, προστασία της ιδιωτικότητας, αποφυγή παρακολούθησης, ανωνυμία, ψηφιακά πιστοποιητικά, καθώς  και ανίχνευση και αντιμετώπιση ψευδών ειδήσεων.

Κατανεμημένα Συστήματα: Η έρευνά μας εστιάζει στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών απόδοσης και επεκτασιμότητας που προκύπτουν από τις μοντέρνες εφαρμογές, αξιοποιώντας την πλήρη υπολογιστική ισχύ σύγχρονων παράλληλων και κατανεμημένων πλατφορμών. Στόχος μας είναι η επίτευξη της αποτελεσματικής χρήσης όλων των υπολογιστικών πόρων τέτοιων πλατφορμών – όχι μόνο των πολλαπλών κόμβων τους, αλλά και των πολυπύρηνων δυνατοτήτων κάθε κόμβου, καθώς και τη πλήρη υπολογιστική ισχύ των μονάδων επεξεργασίας γραφικών και άλλων επιταχυντών που διαθέτουν. Σχεδιάζουμε επίσης καινοτόμους παράλληλους και κατανεμημένους αλγορίθμους και συστήματα για να αξιοποιήσουμε μοντέρνες τεχνολογίες υλικού που αναμένεται να έχουν ισχυρή επιρροή στις αρχιτεκτονικές του μέλλοντος. Οι ερευνητικές περιοχές με τις οποίες ασχολούμαστε περιλαμβάνουν την ανάπτυξη παράλληλων και κατανεμημένων αλγορίθμων για διαφορετικές πλατφόρμες υπολογισμού, ταυτόχρονα-προσπελάσιμων και κατανεμημένων δομών δεδομένων, αποτελεσματικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας και συγχρονισμού, τη μελέτη προβλημάτων συνέπειας και ορθότητας, τη σχεδίαση και μελέτη ενεργειακά αποδοτικών κατανεμημένων αλγορίθμων, τον παράλληλο και κατανεμημένο υπολογισμό σε συστήματα με μη πτητική μνήμη (NVM), τον ανακτήσιμο και ανθεκτικό σε σφάλματα υπολογισμό, τον υπολογισμό για συστήματα με μη-ομοιόμορφη πρόσβαση στη μνήμη, τον παράλληλο και κατανεμημένο υπολογισμό για μεγάλες συλλογές σειρών δεδομένων, μεγάλους γράφους και άλλες μεγάλες συλλογές δεδομένων, τις παράλληλες γλώσσες προγραμματισμού και τα παράλληλα και κατανεμημένα συστήματα χρόνου εκτέλεσης, τον υπολογισμό σε συστήματα με μονάδες επεξεργασίες γραφικών και άλλους επιταχυντές και άλλα.
Μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης που ασχολούνται ερευνητικά με την περιοχή αυτή:
Έρευνα
A+
A-
Συγκρότησης της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης - Ν.4521/2018 (38 Α)
 

Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε την ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στο Τμήμα, σύμφωνα με τις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται τα Μέλη ΔΕΠ.
 

Ερευνητικές περιοχές Μέλος Δ.Ε.Π.
Α1. Αρχιτεκτoνική υπολογιστών και μικρο-ηλεκτρονική
Α2. Συστήματα υπολογιστών και παράλληλα υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων
Α3. Ασφάλεια υπολογιστών και κατανεμημένα συστήματα
Α4. Δίκτυα υπολογιστών, κινητοί υπολογισμοί, και τηλεπικοινωνίες
Β1. Αλγοριθμική και ανάλυση συστημάτων
Β2. Βάσεις δεδομένων, διαχείριση πληροφορίας και γνώσης
Β3. Τεχνολογία λογισμικού και γλώσσες προγραμματισμού
Β4. Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση
Γ1. Επεξεργασία και ανάλυση σημάτων
Γ2. Υπολογιστική όραση και ρομποτική
Γ3. Γραφική και αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή
Γ4. Βιοπληροφορική, ιατρική πληροφορική, και υπολογιστικές νευροεπιστήμες

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης διεξάγεται σε αρμονική συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ΄Έρευνας (ΙΤΕ). Η συνεργασία περιλαμβάνει τα εξής: 

(1) Ερευνητές και επιστήμονες του Ι.Π. του Ι.Τ.Ε. μπορούν να αναλαμβάνουν τη διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων.

(2) Ερευνητές του Ι.Π. του Ι.Τ.Ε. μπορούν να συμμετέχουν στην καθοδήγηση μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών, μετά από σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών και έγκριση του ΙΠ του ΙΤΕ. 

(3) Μετά από αίτηση του Επόπτη ή της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών, και μετά από άδεια του ΙΠ, μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υλικοτεχνική και εργαστηριακή υποδομή του ΙΠ, όπου και μπορούν να πραγματοποιούν μέρος ή και το σύνολο της ερευνητικής τους εργασίας. 

(4) Το Τμήμα και το ΙΠ μπορούν να προσκαλέσουν από κοινού καθηγητές και ερευνητές από άλλα ΑΕΙ ή Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, για να δώσουν σεμινάρια, σειρές διαλέξεων, ή και ολοκληρωμένα μαθήματα, και για να συνεργαστούν ερευνητικά με ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος και του ΙΠ. 

(5) Το ΙΠ του ΙΤΕ παρέχει αριθμό υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ενισχύει οικονομικά τις συνεργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών με άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, κατά τις εκάστοτε δυνατότητές του και σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.