Πληροφορίες μαθήματος
Κωδικός
ΗΥ-590.74
Όνομα
Εισαγωγή στην Επιστήμη & Τεχνολογία Ομιλίας
Πρόγραμμα
Μεταπτυχιακό
Περιοχή
Περιγραφή
Η ραγδαία εξέλιξη της μηχανικής μάθησης έχει οδηγήσει σε μεθόδους που βασίζονται σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων (“data-hungry” methods) για την βελτίωση των Τεχνολογιών Φωνής με σκοπό την προηγμένη επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής. Οι βάσεις δεδομένων, προκειμένου να υπηρετήσουν καλύτερα την ανάπτυξη συγχρόνων μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Το μάθημα αυτό εστιάζει σε μια βαθύτερη γνωριμία με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ομιλίας και των βάσεων δεδομένων ομιλίας, προσφέροντας μια εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία της Ομιλίας.
Η
Επιστήμη Ομιλίας (Speech Science) ασχολείται με την πειραματική μελέτη της προφορικής επικοινωνίας, εξετάζοντας τόσο την παραγωγή και αντίληψη της ομιλίας, όσο και την ανάλυση και επεξεργασία του σήματος φωνής. Προέρχεται από την
Φωνητική, τον κλάδο της Γλωσσολογίας που μελετά τους ήχους της ομιλίας, αλλά χρησιμοποιεί εμπειρικές μεθόδους και τεχνικές άλλων επιστημών, όπως φυσική, φυσιολογία, ψυχολογία, για να προσδιορίσει τις φυσικές και φυσιολογικές διαστάσεις των ήχων της ομιλίας καθώς και τα αντιληπτικά τους χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό αποκτούμε περισσότερες πληροφορίες για τους γλωσσικούς ήχους, οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή στη βελτίωση της
Τεχνολογίας Φωνής, π.χ. συνθετική ομιλία, αναγνώριση φωνής, αυτόματη μετατροπή κειμένου σε φωνή, κ.ά.
Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή σε βασικά στοιχεία της ακουστικής και ακροατικής Φωνητικής και στη μελέτη της παραγωγής και πρόσληψης της ομιλίας με χρήση πειραματικών τεχνικών, όπως ηχογράφηση, φασματογραφική ανάλυση, ηλεκτρογλωττογραφία, στροβοσκόπηση, κ.ά. Θα παρουσιαστούν θέματα άρθρωσης, ακοής, παραγωγής και αντίληψης της ομιλίας, καθώς και τεχνικές καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων ομιλίας.
Το μάθημα απευθύνεται τόσο σε φοιτητές/τριες του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών όσο και σε φοιτητές/τριες Γλωσσολογίας/Φιλολογίας, Παιδαγωγικής, Ιατρικής, Φυσικής και άλλων τμημάτων που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις για τον μηχανισμό της ανθρώπινης ακοής και ομιλίας. Η διεπιστημονική συνεργασία στα πλαίσια των ασκήσεων του μαθήματος μεταξύ φοιτητών/τριών διαφορετικών τμημάτων και προσανατολισμών ενθαρρύνεται ιδιαίτερα.
Μαθησιακοί Στόχοι
- Απόκτηση γνώσεων πάνω στη δομή και λειτουργία του συστήματος της ανθρώπινης ομιλίας και ακοής
- Διάκριση του τρόπου και τόπου άρθρωσης των διαφορετικών ήχων της ομιλίας
- Κατανόηση και αξιολόγηση της σύνδεσης μεταξύ παραγωγής και αντίληψης της ομιλίας
- Εκμάθηση καλών πρακτικών για ποιοτικές ηχογραφήσεις ομιλίας για ερευνητικούς σκοπούς
- Απόκτηση δεξιοτήτων στη φασματογραφική ανάλυση της ομιλίας
- Εκτίμηση της δυσκολίας αλλά και χρησιμότητας του τεμαχισμού της ομιλίας
- Απόκτηση δεξιοτήτων στη χειρονακτική και αυτόματη επισημείωση της ομιλίας σε διάφορα γλωσσολογικά επίπεδα
- Απόκτηση γνώσεων πάνω στα προσωδιακά και παραγλωσσικά στοιχεία της ομιλίας
- Γνωριμία με πειραματικές τεχνικές καταγραφής δεδομένων φωνής και ομιλίας
- Αναγνώριση της σημασίας και χρησιμότητας της Επιστήμης της Ομιλίας σε εφαρμογές τεχνολογίας φωνής
ECTS
4
Προαπαιτούμενα
HY-100, ΗΥ-112, HY-215 ή άδεια των διδασκόντων
Ιστοσελίδα μαθήματος
Email μαθήματος
hy590-74-list AT csd DOT uoc DOT grΕμφάνιση email