Βαθμολόγηση

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα δοθούν τέσσερις σειρές θεωρητικών ασκήσεων (τρεις υποχρεωτικές και μία προαιρετική) και μια προγραμματιστική εργασία. Κάθε άσκηση θα πρέπει να επιστρέφεται πριν από την αναγραφόμενη ημερομηνία και ώρα προκειμένου να μπορεί να βαθμολογηθεί με άριστα. Αν η παράδοση της άσκησης γίνει μέχρι και τρία 24ωρα μετά την προθεσμία, η εργασία βαθμολογείται με μείωση βαθμού κατά 1.0/10.0 μονάδα για κάθε μέρα καθυστέρησης. Πολύ καλές ασκήσεις μπορεί να βαθμολογηθούν με βαθμό μεγαλύτερο του 10.

Η προγραμματιστική εργασία θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη με διαφορετική ημερομηνία παράδοσης το καθένα. Το κάθε μέρος θα πρέπει να παραδοθεί πριν από την αναγραφόμενη ημερομηνία και ώρα. Για τη βαθμολόγηση μερών της εργασίας που παραδίδονται καθυστερημένα ισχύει ο αλγόριθμος που περιγράφεται παραπάνω για τις θεωρητικές ασκήσεις. Για τα μέρη της προγραμματιστικής εργασίας θα υπάρχει προφορική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της προφορικής εξέτασης, οι φοιτητές θα λαμβάνουν σχόλια βάσει των οποίων θα μπορούν να βελτιώνουν την εργασία τους. Κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα να βελτιώσει το πρώτο μέρος της εργασίας του μετά την λήξη της προθεσμίας παράδοσής του και να συμπεριλάβει τη βελτιωμένη έκδοση του μέρους αυτού κατά την παράδοση του επόμενου μέρους της εργασίας. Ο βαθμός των διαφόρων μερών της εργασίας θα αποφασιστεί μετά την παράδοση και του τελευταίου μέρους (και θα ληφθούν υπόψη για κάθε μέρος και οι βελτιώσεις που έχουν γίνει εκ των υστέρων). Ο βαθμός του πρώτου μέρους θα καθοριστεί ως: ΒΜ1 = 20% * Β1 + 80% * Β2, όπου Β1 είναι ο βαθμός με τον οποίο βαθμολογήθηκε το πρώτο μέρος κατά την πρώτη προφορική του εξέταση και Β2 είναι ο βαθμός με τον οποίο βαθμολογήθηκε το ίδιο μέρος μετά τις όποιες βελτιώσεις παραδόθηκαν με την τελική παράδοση της εργασίας. Για το τελευταίο μέρος της εργασίας δεν υπάρχει η δυνατότητα βελτιστοποίησης του κώδικα και επανεξέτασης. Ο τελικός βαθμός της προγραμματιστικής εργασίας (ΤΒΠΕ) υπολογίζεται ως: ΤΒΠΕ = 50% * ΒΜ1 + 50% * ΒΜ2, όπου ΒΜ2 είναι ο βαθμός του 2ου μέρους της προγραμματιστικής εργασίας.

Ο προγραμματισμός, όπως και η έκθεση, είναι μια ιδιαίτερη ατομική εργασία. Κάθε φοιτητής πρέπει ατομικά να κατανοήσει το πρόβλημα και να σκιαγραφήσει μια πιθανή λύση του (αν και μπορεί να ρωτάει τη διδάσκουσα και τους βοηθούς του μαθήματος για τις απορίες του ή για προβλήματα στη μετάφραση του κώδικά του). Είναι επίσης σημαντικό ο κώδικάς του να είναι ευανάγνωστος. Η βαθμολογία στα προγράμματα θα αντικατοπτρίζει την πληρότητα και την ορθότητα, αλλά και τα συνοδεύοντα σχόλια. Οι αντιγραφές και οι στενές συνεργασίες απαγορεύονται αυστηρά και θα τιμωρούνται με μείωση ή μηδένιση βαθμού. Είναι καλύτερα να παραδοθεί μια ημιτελής άσκηση παρά μια παραλλαγμένη αντιγραφή. Οι φοιτητές μπορούν ωστόσο να απασχολούν τους βοηθούς του μαθήματος και τη διδάσκουσα στις ώρες γραφείου τους για τις απορίες τους.

Οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε υπολογιστή για τα προγραμματιστικά τους καθήκοντα. Για τη βαθμολόγηση των εργασιών τους όμως, το πρόγραμμα θα δοκιμάζεται στα μηχανήματα κάποιου εργαστηρίου του Τμήματος. Σε αυτούς τους σταθμούς εργασίας εκτελείται το λειτουργικό σύστημα unix. Επομένως, όσοι από τους φοιτητές επιθυμούν να εργαστούν σε άλλα μηχανήματα θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι ο κώδικας τους τρέχει σωστά και στα παραπάνω μηχανήματα.

Οι φοιτητές είναι υπεύθυνοι για την κακή χρήση του λογαριασμού τους. Το password τους θα πρέπει να παραμείνει μυστικό και ο λογαριασμός τους να χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Θα πρέπει τέλος να φροντίζουν η προστασία του καταλόγου στον οποίο βρίσκονται τα προγράμματά τους να μην επιτρέπει ανάγνωση (ή εγγραφή) από άλλους (η εντολή chmod είναι πολύ χρήσιμη).

Στην τελική εξέταση επιτρέπεται στους φοιτητές να έχουν μαζί τους το βιβλίο και τις διαφάνειες του μαθήματος (δεμένες ως ένα ενιαίο πακέτο με θερμοκόλληση). Άλλου είδους χαρτιά και σημειώσεις απαγορεύονται. Επίσης, στην τελική εξέταση απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου και θα πρέπει όλοι οι εξεταζόμενοι φοιτητές να έχουν μαζί τους το πάσο ή την ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης ή το διαβατήριο τους ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωριστικό.

Ο τελικός βαθμός θα εξαρτηθεί τόσο από τη βαθμολογία των ασκήσεων και των εργασιών, όσο και από την επίδοση των φοιτητών στην τελική εξέταση, ως εξής:

  • Σειρές Ασκήσεων: 20%
  • Εργασία: 20%
  • Τελική Εξέταση: 60%

Βάσει των παραπάνω ο τελικός βαθμός ενός φοιτητή υπολογίζεται ως 0.20 * ΜΟΘΑ + 0.20 * ΤΒΠΕ + 0.60 * ΒΤΓ όπου:

  • ΜΟΘΑ: Μέσος Όρος Θεωρητικών Ασκήσεων
  • ΤΒΠΕ: Τελικός Βαθμός Προγραμματιστικής Εργασίας
  • ΒΓTE: Βαθμός Γραπτού στην Τελική Εξέταση

Αν ένας φοιτητής βαθμολογηθεί με βαθμό χαμηλότερο του 4 στην τελική εξέταση αποτυγχάνει στο μάθημα ανεξάρτητα από το πόσο καλές είναι οι ασκήσεις που έχει παραδώσει. Ο ίδιος αλγόριθμος για την διεξαγωγή της βαθμολογίας ισχύει και στην εξέταση του Σεπτεμβρίου.