1. Υπολογίστε τον συνολικό χρόνο που απαιτείται για την μετάδοση ενός αρχείου 1500KB πάνω από μια ζεύξη (Link), στις παρακάτω περιπτώσεις, θεωρώντας πως η καθυστέρηση μιας κατεύθυνσης (one way delay) προς κάθε κατεύθυνση είναι 40ms και ένας αρχικός χρόνος RTT απαιτείται για χειραψία (handshaking) πριν από την αποστολή των δεδομένων.

(σημειώστε πως 1KB = 210 bytes, 1Mbps = 106 bits/sec).

(a) Το εύρος ζώνης (Bandwidth) είναι 1Mbps, το μέγεθος πακέτου συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλίδας (header) είναι 1 KB εκ των οποίων τα 40 bytes είναι επικεφαλίδα, τα πακέτα στέλνονται συνεχόμενα και διαδοχικά(back to back) και δεν χάνονται.

(b) Το ίδιο όπως στο a, αλλά μετά από την ολοκλήρωση της μετάδοσης ενός πακέτου πρέπει να περιμένουμε για χρόνο RTT πριν την μετάδοση του επόμενου πακέτου.

 

2. Κάποιος ισχυρίζεται ότι όσο μεγαλώνει η γεωγραφική απόσταση δύο συσκευών, τόσο μεγαλώνει και η καθυστέρηση των πακέτων που στέλνονται από την μία συσκευή μέχρι να ληφθούν από την άλλη. Τι θα κάνετε για να δώσετε μία απάντηση στον παραπάνω ισχυρισμό που να στηρίζεται σε μετρήσεις και πραγματικά αποτελέσματα;

 

3. Κάποιος ισχυρίζεται ότι το η καθυστέρηση μετάδοσης ενός πακέτου μεταξύ δυο συσκευών που συνδέονται με μία ζεύξη είναι πάντα μεγαλύτερη από την καθυστέρηση διάδοσης σε μία ζεύξη, ανεξαρτήτου της τεχνολογίας του μέσου και της απόστασης των δύο συσκευών που συνδέονται. Είναι σωστό; Δικαιολογήσετε την απάντηση σας.

 

4. Έστω ένα μικρό δίκτυο που συνδέει τους δύο υπολογιστές Α και Β, με τρείς δρομολογητές, Ρ1, Ρ2, και Ρ3. Ενα πακέτο που στέλνει ο υπολογιστής Α, 8α περάσει πρώτα απο τον Ρ1, ο Ρ1 8α το προωθήσει στον Ρ2, κι ο Ρ2 στον Ρ3, κι αυτός μετά στον Β. Γράψετε τον γενικό τύπο που να υπολογίζει την συνολική καθυστέρηση των πακέτων που στέλνονται απο τον Α μέχρι να τα λάβει ο Β.

ι) Θεωρήσετε ότι η κάθε ζεύξη είναι της ίδιας τεχνολογίας

ιι) Θεωρήσετε οτι οι ζεύξεις ειναι διαφορετικής τεχνολογίας Εισαγάγετε όσα σύμβολα χρειάζεστε.

ιιι) Εστω ότι το ζεύξη από το Α στον Ρ1 τα πακέτα χάνονται με πιθανότητα π1, απο τον Ρ1 στον Ρ2 με πιθανότητα π2, από το Π2 στον Π3, με πι8ανότητα π3, και από τον Π3 στον Β με πιθανότητα π4. Εστω ότι οι απώλειες που συμβαίνουν στην κάθε ζεύξη είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Με ποιά πιθανότητα θα φτάσουν τα πακέτα απο τον Α στον Β; Εάν ο Α στείλει Ν πακέτα, πόσα από αυτά θα ληφθούν από τον Β;

 

5. Υποθέστε ότι δυο συσκευές συνδέονται με μια ζεύξη με ρυθμό μετάδοσης R(link), m μέτρα και ότι η ταχύτητα διάδοσης(propagation speed) στη ζεύξη είναι s meters/second. Η συσκευή Α πρόκειται να στείλει L bits στην συσκευή Β.

(a) Εκφράστε την καθυστέρηση μετάδοσης (Propagation Delay), Dprop συναρτήσει των m και s.

(b) Προσδιορίστε τον χρόνο διάδοσης ενός πακέτου, Dtrans συναρτήσει των L και R.

(c) Αγνοώντας την καθυστέρηση της ουράς (queuing delay) και την καθυστέρηση επεξεργασίας (processing delay), βρείτε τον τύπο που εκφράζει την καθυστέρηση από άκρο σε άκρο (end-to-end delay) Dend-to-end.

(d) Υποθέστε πως η συσκευή Α ξεκινά την μετάδοση ενός πακέτου στον χρόνο t=0. Υπολογίστε που βρίσκεται το τελευταίο bit του πακέτου την χρονική στιγμή t= Dtrans.

(e) Υποθέστε ότι Dprop > Dtrans. Υπολογίστε που βρίσκεται το πρώτο bit του πακέτου την χρονική στιγμή t= Dtrans.

(f) Υποθέστε ότι Dprop <= Dtrans. Υπολογίστε που βρίσκεται το πρώτο bit του πακέτου την χρονική στιγμή t= Dtrans.

(g) Εάν s=2.5*108, L = 100 bits και R = 28kbps. Υπολογίστε την απόσταση m ώστε Dprop = Dtrans.