ΗΥ-120: Ψηφιακή Σχεδίαση
Φθινόπωρο 2019
Τμ. Επ. Υπολογιστών
© Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οργάνωση και Κανονισμός Εργαστηρίου

[Up - Table of Contents]
[Course Description]
[printer version - PDF]
[Lab Exercises]

 • Χώρος Εργαστηρίου: Αίθουσα A109.
 • Οι ασκήσεις εργαστηρίου αποτελούν αναπόσπαστο και "υποχρεωτικό" μέρος του μαθήματος κατά την έννοια ότι γιά επιτυχία στο μάθημα απαιτείται ελάχιστος μέσος βαθμός εργαστηρίου τουλάχιστο 4 στα 10. Ο μέσος βαθμός εργαστηρίου υπολογίζεται με τον τρόπο που αναλύεται στην Περιγραφή του Μαθήματος
 • Όλες οι ασκήσεις εργαστηρίου είναι ατομικές, δηλαδή εκτελούνται από τον κάθε φοιτητή μόνο τουδεν υπάρχουν ομαδικές ασκήσεις δύο (ή περισσοτέρων) ατόμων.

  Εργαστήριο 0 versus Εργαστήρια 1 εώς και 12

  Υπάρχουν 13 εργαστηριακές ασκήσεις στο μάθημα, που αριθμούνται από το μηδέν (0) έως το δώδεκα (12) (όπως μετράμε στους υπολογιστές δηλαδή!), μία ανά βδομάδα στη διάρκεια των 13 εβδομάδων μαθημάτων του εξαμήνου. Το Εργαστήριο 0 είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα 12: το Εργαστήριο 0 είναι προαιρετικό, δεν βαθμολογείται, απευθύνεται μόνον σε πρωτοετείς φοιτητές (γενικότερα: σε όσους εγγράφονται γιά πρώτη φορά στο μάθημα), διαρκεί μόνο 1 ώρα ανά φοιτητή (τα υπόλοιπα διαρκούν 2 ώρες καθένα), και γίνεται σε διαφορετικές μέρες και ώρες απ' ό,τι τα υπόλοιπα 12 Εργαστήρια.

  Εργαστηριακά Τμήματα και Αρχική Κατανομή Φοιτητών σε αυτά

  Υπάρχουν έντεκα (11) Εργαστηριακά Τμήματα, που ονομάζονται Α1 έως Α7 και Β2 έως Β5, τις παρακάτω μέρες και ώρες καθένα. Αρχικά, γιά τα Εργαστήρια 0, 1, και 2, τα Τμήματα "Α" προορίζονται γιά τους πρωτοετείς φοιτητές (γενικότερα: όσους εγγράφονται γιά πρώτη φορά στο μάθημα), ανάλογα με το επώνυμό τους όπως φαίνεται στον πίνακα, τα δε Τμήματα "Β" γιά όλους τους άλλους. Στη συνέχεια, από το Εργαστήριο 3 και πέρα, οι μετακινήσεις φοιτητών μεταξύ τμημάτων απελευθερώνονται, και οι εγγραφές σε κενές θέσεις άλλων τμημάτων θα γίνονται όπως περιγράφεται στην επόμενη ενότητα.

  Τμήμα: Αρχικά: Φοιτητές με Επώνυμα: Εργαστήριο 0 (26-27/9): Εργ. 1-12 (2/10 - 19/12):
  A1 Πρωτοετείς από Α- έως και Δαρ- Πέμπτη 26/9, ώρα 12-1 Τετάρτες 2-4
  A2 Πρωτοετείς από Δασ- έως και Κλ- Πέμπτη 26/9, ώρα 1-2 Τετάρτες 4-6
  A3 Πρωτοετείς από Κο- έως και Μανοσ- Παρ. 27/9, ώρα 2-3 Τετάρτες 6-8
  A4 Πρωτοετείς από Μανου- έως και Μπου- Παρ. 27/9, ώρα 3-4 Πέμπτες 12-2
  A5 Πρωτοετείς από Μπρ- έως και Π- Παρ. 27/9, ώρα 4-5 Πέμπτες 6-8
  A6 Πρωτοετείς από Ρ- έως και Σφα- Παρ. 27/9, ώρα 5-6 Παρασκευές 6-8
  A7 Πρωτοετείς από Σφε- έως και Ω- <νέο τμήμα> Πέμπτες 2-4
  B2 Άλλοι, κατόπιν εγγραφής Πέμπτες 10-12
  B3 Άλλοι, κατόπιν εγγραφής Πέμπτες 4-6
  B4 Άλλοι, κατόπιν εγγραφής Παρασκευές 10-12
  B5 Άλλοι, κατόπιν εγγραφής Παρασκευές 4-6

  Σημειώσεις: Το Τμήμα Β1 καταργήθηκε λόγω ανάγκης να προστεθεί το νέο Τμήμα Α7. Το Τμήμα Α7, εξ ανάγκης, συγκρούεται με το μάθημα Αγγλικά Ι του 1ου έτους: όσοι βρίσκονται σε αυτό και δεν πάρουν απαλλαγή από Αγγλικά Ι θα ζητήσουν να μεταφερθούν σε άλλο τμήμα· όσοι είναι σε άλλα τμήματα και πάρουν απαλλαγή από Αγγλικά Ι και προτιμούν την ώρα του Α7 παρακαλούνται να το δηλώσουν προκειμένου να μετακινηθούν σε αυτό.

  Ελεύθερες Ώρες Εργαστηρίου: Δευτέρες 2-6 και Τρίτες 12-6

  Κάθε Δευτέρα, από 14:00 έως 18:00, και κάθε Τρίτη, από 12:00 έως 18:00 (από Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου μέχρι Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019), ο χώρος του εργαστηρίου θα παραμένει ανοικτός και διαθέσιμος γιά οιονδήποτε φοιτητή του μαθήματος (μέχρι μεγίστου 30 κάθε φορά) επιθυμεί να προετοιμαστεί (ελεύθερα και χωρίς βαθμολόγηση) πριν το κανονικό του δίωρο εργαστήριο της βδομάδας (όπου βαθμολογείται). Συνιστάται να κάνουν χρήση της ελεύθερης αυτής προετοιμασίας κυρίως οι πρωτοετείς φοιτητές που αισθάνονται λιγότερο εξοικειωμένοι, από το Γυμνάσιο-Λύκειο, με τα ηλεκτρικά κυκλώματα ή με εργασία σε εργαστήριο.

  Εγγραφές, Κρατήσεις, Αλλαγές: elearn.uoc.gr/enrol/index.php?id=1211

  Όλοι οι φοιτητές του μαθήματος πρέπει να εγγραφούν στο μάθημα "HY-120.19f" του E-learn, στην παραπάνω ιστοσελίδα, μέσω της οποίας γίνονται οι κρατήσεις θέσεων στα Τμήματα του Εργαστηρίου. (Προσοχή: το φετεινό μάθημα είναι το "HY-120.19f", και όχι το "HY-120.13f" που ήταν το 2013, δηλαδή τότε που είχαν βιντεοσκοπηθεί οι διαλέξεις του μαθήματος). Γιά να εγγραφείτε (enrollment) στο ΗΥ-120.19f, πρέπει να συνδεθείτε με το email της Σχολής/Πανεπιστημίου ως "όνομα χρήστη", και τον κωδικό που αντιστοιχεί σε αυτό.

  Όσοι επανεγγράφεστε στο μάθημα και θέλετε (και πρέπει) να εξασφαλίσετε θέση στα Τμήματα Β, κάντε αυτή την εγγραφή και κρατήστε θέση στο Εργαστήριο 1 άμεσα. Οι κρατήσεις σας του Εργαστηρίου 1 θα αντιγραφούν αυτόματα και θα ισχύουν και γιά το 2 και μετά και γιά τα υπόλοιπα 10 Εργαστήρια στο ίδιο Τμήμα, αρκεί να πάτε όντως στο Τμήμα που γραφτήκατε και να κάνετε εκεί τα Εργαστήρια 1 και 2, σύμφωνα με τους κανόνες στην επόμενη ενότητα.

  Οι πρωτοετείς φοιτητές (γενικότερα: όσοι εγγράφονται γιά πρώτη φορά στο μάθημα) δεν χρειάζεται να κάνουν κράτηση προς στιγμήν, αλλά πρέπει να επιδιώξουν να εγγραφούν στο "HY-120.19f" του E-learn μόλις αποκτήσουν τον προς τούτο απαιτούμενο κωδικό. Φοιτητές Άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου (Μαθηματικών, Φυσικής, Υλικών, κλπ) που επιθυμούν να εγγραφούν στο μάθημα εγγράφονται στο E-learn με το λογαριασμό τους του Πανεπιστημίου και ακολουθούν τους εδώ κανόνες και οδηγίες. Φοιτητές που πιστεύουν ότι θα έλθουν στο Τμήμα π.χ. με Μεταγραφή από άλλο ΑΕΙ και που θέλουν να παρακολουθήσουν το μάθημα ζητούν λογαριασμό υπολογιστή π.χ. από το ΗΥ-100 ή την Γραμματεία, και με αυτόν εγγράφονται στο E-learn (και σε όποιο Τμήμα βρούν κενή θέση όταν έλθουν).

  Οι παραπάνω πρωτο-εγγραφόμενοι φοιτητές θα πάνε στα Τμήματα Α των Εργαστηρίων 0 και 1 σύμφωνα με το Επώνυμό τους και τον παραπάνω πίνακα, και στη συνέχεια θα τους εγγράψουν οι βοηθοί του μαθήματος στο αντίστοιχο Τμήμα γιά τα Εργαστήρια 3 και πέρα, αρκεί να έχουν εγγραφεί στο E-learn και να έχουν όντως πάει στο Τμήμα τους στα Εργαστήρια 1 και 2. Προσοχή, όμως: κάθε Τμήμα έχει 26 θέσεις, και οι "πρωτο-εγγραφόμενοι" φοιτητές σύμφωνα με τα παραπάνω είναι περίπου 27 ανά Τμήμα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, τελικά βρίσκονταν πάντα αρκετές θέσεις γιά τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν όντως το μάθημα (και έμεναν και κάμποσες κενές), και πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Όμως, γιά να λειτουργήσουν όλα αυτά πρέπει οι όντως ενδιαφερόμενοι να έχουν εγγραφεί στο E-learn και να πάνε και να κάνουν τα Εργαστήρια 1 και 2, αλλιώς δεν θα γίνει καμία "αυτόματη" κράτηση γιά αυτούς γιά τα υπόλοιπα Εργαστήρια.

  Αλλαγές κράτησης από ένα τμήμα εργαστηρίου σε άλλο τμήμα (είτε Α είτε Β), για συγκεκριμένη(ες) βδομάδα(ες) του εξαμήνου (δηλ. Εργαστήρια 3, 4, ..., 12), θα είναι ελεύθερες από 12 Οκτωβρίου: ακυρώστε πρώτα την τρέχουσα κράτησή σας, και κάντε αμέσως μετά νέα κράτηση σε κενή θέση άλλου τμήματος (σε όποια τμήματα έχουν κενή θέση).

  Οι κρατήσεις για τα τμήματα του κάθε Εργαστηρίου πρέπει να έχουν γίνει έως Δευτέρα ώρα 23:59 της βδομάδας του κάθε εργαστηρίου, και δεν μπορούν να γίνουν ή να αλλάξουν μετά. Μετά από τότε, το πλήθος των κρατήσεων –άρα και των κενών θέσεων– θα φαίνεται αλλά δεν θα αλλάζει. Οι κενές θέσεις που θα φαίνονται θα μπορούν να αξιοποιούνται γιά αναπληρώσεις του εργαστηρίου της αμέσως προηγούμενης βδομάδας – βλ. παρακάτω. Κενές θέσεις δημιουργούνται από αλλαγές που άλλοι έκαναν, καθώς επίσης και λόγω απουσιών, σύμφωνα με τον παρακάτω κανονισμό.

  Απουσίες, Ακυρώσεις Κρατήσεων, Αναπληρώσεις

  Κάθε απουσία από τμήμα εργαστηρίου στο οποίο ένας φοιτητής ήταν εγγεγραμμένος τη Δευτέρα ώρα 23:59 εκείνης της εβδομάδας επιφέρει την ακύρωση όλων των κρατήσεών του για όλες τις υπόλοιπες εβδομάδες του εξαμήνου, και πρέπει αυτός να ξαναεγγραφεί ο ίδιος (σε όποιο τμήμα έχει κενές θέσεις). Άρα, εάν ξέρετε ότι κάποια βδομάδα και ημέρα θα αναγκαστείτε να λείψετε, ακυρώστε εγκαίρως (μέχρι Δευτέρα εκείνης της βδομάδας) τη σχετική σας κράτηση για να γλυτώσετε να χάσετε μαζί και όλες τις υπόλοιπες κρατήσεις σας γιά το υπόλοιπο εξάμηνο. Απουσία ορίζεται η μη προσέλευση στο εργαστήριο μέχρι ώρα "και είκοσι" (xx:20) μετά την έναρξη του εκάστοτε τμήματος.

  Από το Εργαστήριο 3 και πέρα, σε κάθε κενή θέση εργαστηρίου –είτε εκείνες που ήσαν κενές στο σύστημα κρατήσεων τη Δευτέρα ώρα 23:59 είτε εκείνες που κενούνται στις "και 20" του τμήματος λόγω μη προσέλευσης του κανονικά εγγεγραμμένου σε αυτές– μπορεί να γίνει μία και μόνο μία Αναπλήρωση Εργαστηρίου της Αμέσως Προηγούμενης εβδομάδας, και μόνον της αμέσως προηγούμενης. Στις Ν κενές θέσεις ενός τμήματος μπορούν να μπούν οι πρώτοι Ν φοιτητές που προσήλθαν και περιμένουν στη σειρά (first-come-first-serve) σε εκείνο το τμήμα (περιμένουν συνεχώς και "physically", οι ίδιοι –όχι μέσω αντιπροσώπων, όχι μέσω σημειωμάτων ή κρατήσεων "virtual").

  Σε κάθε μία κενή θέση γίνεται μία μόνον αναπλήρωση του εργαστηρίου της μιάς και μόνον προηγούμενης βδομάδας –ούτε παλαιότερων εβδομάδων, ούτε της τωρινής βδομάδας. Με άλλα λόγια, μέσα σε κάθε δίωρο μπορεί να γίνει μόνον ένα εργαστήριο: είτε το τρέχον σε κανονικά κρατημένη θέση, είτε (XOR) της μίας προηγούμενης βδομάδας σε κενή θέση. Αναπλήρωση χαμένου εργαστηρίου μιάς βδομάδας γίνεται μόνον την αμέσως επόμενη βδομάδα, και μόνον σε κενή θέση (δίωρης διάρκειας, και όχι κομάτι θέσης) οιουδήποτε τμήματος όπου βρεί ο φοιτητής κενή θέση.

  Τα Τμήματα, από το Εργαστήριο 3 και πέρα, έχουν χωρητικότητα εικοσιέξι (26) άτομα καθένα, μόνον, και σε αυτά χωράνε 26 ασκήσεις μόνον – είτε κανονικές είτε αναπληρώσεις. Στην κάθε θέση δεν χωράνε ούτε δύο διαφορετικοί φοιτητές να κάνουν δύο αναπληρώσεις, ούτε ένας φοιτητής να κάνει την τρέχουσα άσκηση και αναπλήρωση της προηγούμενης. Το πληροφοριακό σύστημα καταγραφής των βαθμών επιτρέπει στους βοηθούς-βαθμολογητές του κάθε Τμήματος την εισαγωγή 26 το πολύ βαθμών και κανενός επιπλέον, και μάλιστα γιά το τρέχον εργαστήριο μόνον σε κανονικά εγγεγραμμένους σε αυτό. Άρα μην ζητάτε "χάρη" από τους βοηθούς είτε να επιτρέψουν 27ο φοιτητή γιά αναπλήρωση της προηγούμενης είτε σε μη εγγεγραμμένο να κάνει την τρέχουσα άσκηση: δεν θα τους επιτρέψει το πληροφοριακό σύστημα να σας βάλουν βαθμό, και θα πάει χαμένη και η προσπάθειά σας και ο εκνευρισμός της εξαίρεσης. Μόνον στα Εργαστήρια 1 και 2 (δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου) επιτρέπονται περισσότερα από 26 άτομα/ασκήσεις ανά Τμήμα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους πρωτο-εγγραφόμενους (αλλά και πάλι, προσοχή στις εγγραφές στα Τμήματα Β: μόνον οι 26 κανονικά εγγεγραμμένοι στο κάθε Τμήμα, και που όντως έρχονται και κάνουν την κάθε άσκηση, έχουν κατοχυρωμένες τις εγγραφές τους γιά το υπόλοιπο εξάμηνο).

  Γιά όσους ενδιαφέρονται Παραπάνω

  Γιά όσους τους αρέσει το αντικείμενο του μαθήματος και ενδιαφέρονται παραπάνω γιά ηλεκτρονικά, κατασκευές, μικρο-ελεγκτές, κλπ. θα οργανωθεί μιά μικρή, προαιρετική, εθελοντική ομάδα, υπό την καθοδήγηση προχωρημένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που έχουν το ίδιο χόμπυ και τους συναρπάζουν τα ίδια θέματα, που θα συναντιέται σε γειτονικό χώρο (ηλεκτρονικό εργαστήριο) τακτικά κάθε βδομάδα, σε μέρα(ες) και ώρα(ες) που θα καθορίσουν οι συμμετέχοντες ανάλογα με το τι τους βολεύει, προκειμένου να ασχολούνται με τέτοια πιό προχωρημένα θέματα και χόμπυ. Παρακολουθήστε σχετικές ανακοινώσεις στο μάθημα, στη λίστα του μαθήματος, και στη λίστα "ugrads".
  Up to the Home Page of CS-120
   
  © copyright University of Crete, Greece.
  last updated: 8 Oct. 2019, by M. Katevenis.